Informatie over warmtepompen

Op deze pagina vindt u informatie over de hybride warmtepomp en de ventilatielucht warmtepomp.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp.  Een hybride warmtepomp is duurzaam omdat het warmte uit de omgeving haalt; bij hybride warmtepompen in de meeste gevallen uit de buitenlucht. Hiervoor verbruikt de warmtepomp geen gas, maar elektriciteit. Voor alleen erg koude dagen en het maken van warm tapwater wordt de ketel nog ingeschakeld. Hiermee blijft het huidige wooncomfort behouden en zijn grote aanpassingen aan bijvoorbeeld het cv-systeem van de woning niet nodig. Voor meer informatie kunt u kijken op warmtepompplein.nl/hybride-warmtepomp.

 

Wat is een ventilatielucht warmtepomp?

Een ventilatielucht warmtepomp is een aanvulling op uw cv-ketel en gebruikt warmte uit de afgezogen ventilatielucht om uw woning te verwarmen. Het verschil tussen de ventilatielucht warmtepomp en de cv-ketel is dat de ventilatiepomp geen gas verbruikt. De ventilatielucht warmtepomp neemt een groot gedeelte van de verwarming van de woning van de cv-ketel over. Op erg koude dagen springt de cv-ketel bij. De huidige cv-ketel blijft gewoon in de woning zitten.

Welke warmtepomp is geschikt voor mijn woning?

Dit is afhankelijk van uw woning. Nijestee biedt twee soorten pompen aan: de ventilatielucht warmtepomp en de hybride warmtepomp. De ventilatie warmtepomp past het beste bij kleinere woningen. In grotere woningen past de hybride warmtepomp het beste.

Waarom biedt Nijestee u een warmtepomp aan?

Er zijn twee redenen waarom Nijestee is gestart met het aanbieden van hybride warmtepompen: verduurzaming en besparing op energielasten. Doordat de hybride warmtepomp geen gas verbruikt, wordt uw woning op een duurzame wijze verwarmd. Ook de gasrekening daalt hierdoor, waardoor u per saldo op uw energielasten gaat besparen.

Hoe werken de hybride warmtepomp en de ventilatielucht warmtepomp?

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp bestaat uit twee delen: een binnen-unit en een buiten-unit. De binnen-unit komt in huis naast de cv-ketel te hangen. De binnen-unit wordt gekoppeld aan de cv-ketel. De buiten-unit is een ventilatiekast en deze komt bij de meeste woningen op het dak. De ventilatiekast haalt de lucht naar binnen en de binnen-unit haalt warmte uit die binnengezogen buitenlucht.

Ventilatielucht warmtepomp
De ventilatielucht warmtepomp komt in de woning naast de cv-installatie. De ventilatie warmtepomp komt in plaats van de huidige mv-box. Hierdoor neemt de ventilatie luchtwarmtepomp geen extra ruimte in. Deze pomp haalt uit de afgezogen ventilatielucht warmte en brengt daarmee de woning op temperatuur.

De werking van de hybride warmtepomp en de ventilatieluchtwarmtepomp staan goed uitgelegd op www.warmtepompplein.nl.

Waar komt de hybride warmtepomp in mijn woning?

Het binnengedeelte van de hybride warmtepomp komt in huis naast de cv-ketel te hangen. Als een buiten-unit wordt geplaatst, dan komt deze bij de meeste woningen op het dak. Hierdoor staat de buiten-unit zo min mogelijk in het zicht en is er ook niet tot nauwelijks geluidsoverlast op straatniveau en in de woning.

Wat gebeurt er met de cv-ketel?

Uw huidige cv-ketel blijft gewoon in de woning. Daar gebeurt verder niets mee. De hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan de cv-installatie.

Is mijn woning geschikt?

Woningen die geschikt zijn voor een hybride warmtepomp en een ventilatie warmtepomp hebben van Nijestee een brief ontvangen. Nijestee heeft goed gekeken naar de geschiktheid van de woningen. Zo moet een woning bijvoorbeeld voldoende geïsoleerd zijn en is de grootte van de woning van belang.

Moet mijn woning worden verbouwd voor de installatie van de hybride warmtepomp of een ventilatielucht warmtepomp?

Hybride warmtepomp
De plek waar gewerkt moet worden om de hybride warmtepomp te installeren beperkt zich grotendeels tot de ruimte waar de cv-ketel hangt. Er moet een gat door het dak of de buitenmuur worden geboord om de binnen-unit met de buiten-unit te verbinden. Door dat gat komt een buis en dat gat wordt netjes dichtgemaakt.

Ventilatielucht warmtepomp
De ventilatielucht warmtepomp komt op de plek van de huidige mv-box. Deze hangt bij de meeste woningen naast de cv-ketel. Vanuit de ventilatielucht warmtepomp moet een buis door het dak of de buitenmuur komen. Hiervoor wordt een gat geboord waar de buis doorheen gaat. Het gat wordt daarna netjes dichtgemaakt.

Hoe zit het met warm water en koken op gas?

Uw warm tapwater blijft via de cv-ketel verwarmd worden. Hier verandert niets aan. Als u op gas kookt, blijft dit ook gewoon zo.

Wat is de huurverhoging?

Voor het plaatsen van de hybride warmtepomp wordt een huurverhoging van €6,75 per maand gevraagd. Voor de plaatsing van de ventilatielucht warmtepomp wordt geen huurverhoging gevraagd.

Hoe zit het met het geluid?

De buiten-unit van de hybride warmtepomp is een soort ventilator. Op de momenten dat de woning verwarmd wordt, staat de ventilator aan. Dat maakt wat geluid. Daarom is goed gekeken naar de plaatsing van de buiten-unit. Bij de meeste woningen komt de buiten-unit op het dak. Hierdoor is op straatniveau nauwelijks geluid te horen. Indien na installatie toch overlast wordt ervaren, kan een geluidswerende kap om de buiten-unit worden geplaatst.

Wat gebeurt er met de huursubsidie?

Zolang uw kale huur niet boven €720,- uitkomt verandert er niets aan uw huursubsidie.

Wanneer wordt de hybridewarmtepomp geïnstalleerd?

De planning is om vanaf april de warmtepompen te installeren. Energiewacht plant in overleg met u een afspraak in voor de installatie. De installatie duurt maximaal een dag.

Met wie kan ik contact opnemen voor meer informatie?

U kunt uw vraag per mail sturen naar warmtepompen@nijestee.nl of bellen naar (050) 85 33 938.