Overige woonkosten

Wat kost wonen eigenlijk? De vaste lasten bestaan niet alleen uit het betalen van de huur. In sommige gevallen kunt u aanspraak maken op regelingen en toeslagen om u tegemoet te komen in de vaste lasten.

 

Woonlasten

Naast de huur, betaalt u ook maandelijks voor gas, water en licht. Daarvan krijgt u ieder jaar een afrekening van uw energieleverancier en Waterbedrijf Groningen. Aan de gemeente Groningen betaalt u jaarlijks afvalstoffenheffing voor het verwerken van afval en rioolrecht. Aan het waterschap betaalt u waterschapsbelasting. Al deze kosten vallen onder 'woonlasten'.

Levensonderhoud

Naast de woonlasten zijn er meer kosten waarmee u rekening moet houden. Bijvoorbeeld voor de dagelijkse boodschappen, telefoon, verzekeringen, vervoer, kleding, vakantie en uitgaan. Op de website van Nibud kunt u uw eigen begroting opstellen om te zien wat u iedere maand kunt uitgeven zonder schulden te maken.

Toeslagen en regelingen

Op basis van uw inkomen wordt bepaald of u recht heeft op toeslagen. Hier kunt u meer lezen over de verschillende mogelijkheden voor toeslagen en kunt u vaak online berekenen of u daarvoor in aanmerking komt:

Voor meer informatie kunt u ook kijken op rechtopgeld of berekenuwrecht.