Onderhoudstips

Sommige ongemakken kunt u voorkomen door uw woning goed te onderhouden. Hier vindt u nuttige tips. Heeft u een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

Asbest

In de folder hieronder kunt u lezen wat asbest is, welke soorten er zijn en waar het voor kan komen. Ook leest u wat Nijestee hieraan doet en waar u op kunt letten als u in de woning een klus wilt uitvoeren.

Balansventilatie

Hier leest u wat dit in houdt en welke tips handig zijn voor optimaal gebruik.

Kortsluiting/aardlekschakelaar

De meeste woningen van Nijestee zijn voorzien van een zogenoemde aardlekschakelaar. Deze extra beveiliging bevindt zich in uw meterkast. Bij een storing, in bijvoorbeeld een huishoudelijk apparaat, schakelt de aardlekschakelaar automatisch de stroomtoevoer uit.

Hoe controleert u of de aardlekschakelaar nog werkt?
Het is raadzaam om de aardlekschakelaar regelmatig, bijvoorbeeld tijdens het verzetten van de klok naar zomer- of wintertijd, te controleren op zijn werking. Op iedere aardlekschakelaar zit hiervoor een testknop. Als u die indrukt dan wordt de stroom direct uitgeschakeld. Blijft de stroom toch aan, dan is hoogstwaarschijnlijk de aardlekschakelaar defect.

Een niet goed werkende aardlekschakelaar is gevaarlijk
De risico’s van een niet werkende aardlekschakelaar zijn elektrocutiegevaar, brand of een hoge energienota. Een aardlekschakelaar, hoort bij een defect aan een apparaat of in de installatie de stroomtoevoer uit te schakelen.

Schimmel- en vochtproblemen

U heeft het vast wel eens gezien: schimmel in een badkamer of slaapkamer. Hoe ontstaat schimmel en wat kunt u er zelf tegen doen?

Nijestee krijgt regelmatig klachten binnen over schimmel in de badkamer of keuken en vragen over ventileren in de woning. Soms zijn er bouwtechnische aanpassingen nodig, maar u kunt ook zelf het leefklimaat in de woning verbeteren. Vaak is het zo dat u, door goed te ventileren, het ontstaan van schimmels tegen kunt gaan. Door te ventileren wordt ook het klimaat in de rest van uw woning positief beïnvloed. Goed ventileren betekent dat er 24 uur per dag geventileerd wordt. Dit kunt u doen door raampjes en/of ventilatieroosters open te laten staan.  Voor tips kunt u ook kijken op de website van MilieuCentraal.

Afvoer & Riool

Hoe kunt u overlast en verstoppingen in uw riool voorkomen? Een belangrijke tip is bijvoorbeeld om frituurvet op te vangen en in de afvalbak te gooien. Bekijk hier meer riooltips. Heeft u toch last van een verstopte riolering of afvoer? Probeer dan met een ontstoppingsmiddel het probleem te verhelpen. Werkt dit niet? Neem dan contact op met Van der Velden Rioleringsbeheer Groningen (050) 313 88 22.

CV, geiser of boiler

Als u problemen heeft met uw CV-ketel kunt u de volgende punten controleren:

  • Staat de schakelaar van de ketel op "in"?
  • Zit de stekker in het stopcontact?
  • Zijn er stoppen doorgeslagen?
  • Staat de gaskraan open?
  • Brandt de waakvlam?
  • Is de waterdruk voldoende (tussen 1 en 2 atmosfeer)?
  • Staan ketel- en kamerthermostaat hoog genoeg ingesteld?

Heeft u bovenstaande punten gecontroleerd en blijft het probleem bestaan? Kijk dan naar de onderhoudssticker die op de CV-ketel is geplakt en bel het vermelde telefoonnummer.