Een mooie manier om vereenzaming tegen te gaan

Het is fantastisch om mensen te zien opbloeien

Ludwig Trieling is beheerder van buurtcentrum De Goudvink in Vinkhuizen

Een mooie manier om vereenzaming tegen te gaan

Ludwig Trieling is als vrijwilliger betrokken bij het beheer van buurtcentrum De Goudvink in Vinkhuizen. Nijestee stelt dit pand ter beschikking en biedt buurtbewoners de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en samen activiteiten te ondernemen. Daarnaast worden er zalen verhuurd voor feesten en exposities.

"De Goudvink heeft een sterk sociaal maatschappelijk karakter. We organiseren uiteenlopende activiteiten voor bijvoorbeeld senioren, kinderen en vluchtelingen. Zo hebben we laatst een lunch voor daklozen georganiseerd en elke maandagavond is er een seniorensoos. Je ziet mensen opbloeien zodra ze samen iets ondernemen zoals kaarten, wandelen of fietsen. Het is een mooie manier om vereenzaming tegen te gaan."

De Goudvink heeft een sterk sociaal maatschappelijk karakter

Ludwig Trieling - Beheerder Goudvink

Eigenlijk is vrijwilligerswerk een win-win-win situatie, vervolgt Ludwig. "De eerste winnaar is 'de goede zaak'. Er worden meer ouderen bezocht, er kunnen meer kinderen sporten et cetera. Toch gaat niet alleen om omvang, veel werk wordt zelfs kwalitatief beter uitgevoerd wanneer vrijwilligers het doen, omdat de menselijke component in de relatie blijft. De tweede winnaar is de vrijwilliger zelf. Vrijwilligerswerk geeft plezier, leidt tot een hoger gevoel van gezondheid, geeft kansen op werk en zorgt er bovenal voor dat je verschil kunt maken in het leven van anderen en de wereld. De derde winnaar is de samenleving. Vrijwilligerswerk onderhoudt het vertrouwen tussen mensen, leidt tot allerlei nuttige netwerken en zorgt voor sociaal kapitaal."

Ludwig vertelt dat ze een enthousiast team van vrijwilligers hebben en dat de activiteiten van De Goudvink flink zijn uitgebreid de afgelopen jaren. “We zijn ontzettend gedreven en zetten graag nieuwe activiteiten op waarvan wij denken dat er behoefte aan is. Hiervoor hopen we uiteraard ook signalen uit de wijk te krijgen.”

  • Deel deze pagina: