Marktwerking

Geplaatst op: door

Laatst bijgewerkt op:26 september 2018

De Rijksoverheid heeft de afgelopen jaren in veel sectoren ‘marktwerking’ ingevoerd. U weet wel: meerdere aanbieders in de post, op het spoor en in de gezondheidszorg. Het idee is dat de concurrentie die dit oplevert leidt tot lagere prijzen. Denk aan de markt: er zijn zes viskramen die tegen elkaar opbieden en u koopt kibbeling bij de goedkoopste.

Het is wat minder bekend dat dit sinds 2012 ook op grote schaal op de woningmarkt is gebeurd. U hebt wel de gevolgen ondervonden: krapte op de woningmarkt, snel stijgende prijzen van zowel koop- als huurwoningen. Allerlei mensen ondervinden daarvan de gevolgen: de boodschappen worden met steeds meer moeite betaald, lange wachtlijsten voor huurwoningen, studenten in tenten, geen plek voor middeninkomens.

Vervolgens zijn er allerlei types en bedrijven die veel geld verdienen aan het feit dat al deze groepen geen goed dak tegen een redelijke prijs boven hun hoofd hebben. Marktwerking: de een zijn nood is de ander zijn brood. Moet dat nou zo?

Eigenlijk zou je bedrijven moeten hebben die het niet voor het geld doen, maar gewoon tot doel hebben te zorgen voor fatsoenlijke huizen voor mensen die dat niet hebben.

Of wacht…. Hadden we die al niet? Zullen we corporaties weer ruimte geven?

Pieter Bregman

Pieter Bregman

Pieter Bregman is algemeen directeur / bestuurder van Nijestee. Sterk maatschappelijk betrokken volkshuisvester. Econoom, spreker, blogger, fietser.

  • Deel deze pagina: