Nieuw kabinet

Geplaatst op: door

Laatst bijgewerkt op:29 mei 2017

Het tweede nummer van het Woonbondtijdschrift Huurpeil, de opvolger van Woonbondig, is weer verschenen. Pieter Bregman is hierin vaste columnist.

Ik wil het met u hebben over het nieuwe kabinet.

Het onderwerp ‘wonen’  staat  tot mijn verbijstering nauwelijks in de belangstelling van de publieke opinie. Wij maken ons druk over zwarte Piet en de vraag of Feijenoord kampioen wordt. De  krant besteedt een pagina aan Jesse ’s pappadag. Over wonen maken we ons niet druk, terwijl we daar een derde van ons inkomen besteden. De minister van Wonen kan volgens VVD en CDA worden afgeschaft.

De verkiezingsprogramma’s noemen allemaal: voldoende woningen, betaalbaarheid, verduurzaming  en rechten voor huurders. Leefbaarheid. Gratis geluk voor iedereen. De bokken worden van de schapen gescheiden door twee vragen: hoe gaat het kabinet dat waarmaken, en wat doen we eerst?

De meeste partijen lijken veel vertrouwen te hebben in óf de markt óf de staat. Als Groninger snap ik dat niet. Kom eens hier kijken met de aardbevingsschades.  De markt, de NAM hier, doet het alleen voor het geld en heeft lak aan bewoners.  De Staat heeft ook hele grote financiële belangen, ook die plaatsen het belang van bewoners niet centraal. Tja… In het woondossier is het niet anders.

Wat zou ik graag lezen: we schaffen als Rijk de hele santenkraam van verhuurdersheffing en huurtoeslag en gedetailleerde regelgeving en -toezicht af. Hypotheekrenteaftrek ook. We maken strakke kaders die o.a. het grondwettelijk recht op wonen veilig stellen. Daarbinnen  bieden we zovéél mogelijk ruimte aan lokale partijen. Huurders, verhuurders en gemeente regelen lokaal hun eigen zaken. Daar vertrouwen we op.

En wat eerst? U mag het in uw dorp of buurt of stad dus zelf weten. Dat staat voorop. Ik ben voor meer nieuwbouw in de stad Groningen, want er is tekort. Nieuwe woningen zijn duurzaam, en als er genoeg huizen zijn komen de prijzen vanzelf omlaag. We stoppen met de inkomenstoets zo snel dat mag. Ik hoop dat we het over dit alles eens worden met de huurders en de gemeenteraad. Ik denk van wel.

Natuurlijk moet er een minister van Wonen komen om dit kader te regelen. Ik draag Mirjam de Rijk voor, lees haar schitterende artikelen in de Groene. Verder moet het kabinet representatief zijn: een derde van de bewindslieden bestaat wat mij betreft uit bewoners van sociale huurwoningen. 

Nieuwsgierig geworden naar het tijdschrift Huurpeil? Klik hier voor meer informatie of vraag een gratis proefversie aan.

Pieter Bregman

Pieter Bregman

Pieter Bregman is algemeen directeur / bestuurder van Nijestee. Sterk maatschappelijk betrokken volkshuisvester. Econoom, spreker, blogger, fietser.

  • Deel deze pagina: