Scheefkopers en wilde knorhanen

Geplaatst op: door

Laatst bijgewerkt op:12 december 2016

Deze column is recent gepubliceerd in Woonbondig

In politiek Den Haag is alarm geslagen over wat genoemd wordt een groeiende groep scheefkopers. Het gaat om mensen met een inkomen boven de huurgrens, van ongeveer 2100 euro netto per maand, die veel te weinig betalen voor hun koopwoning. Achtergrond is de dalende hypotheekrente. Voor een koopwoning van 250.000 euro wordt, bij een hypotheekrente van anderhalf procent, netto nog maar iets van 200 euro per maand aan rente betaald.

 

Zegsman Sjaak de Bok van regeringspartij de PvVD: ‘Het is bij de wilde knorhanen af. Vergelijk dat nu eens met een huurder die volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nu gemiddeld 650 euro, dat is 40 procent van zijn inkomen, aan woonlasten kwijt is’. ‘De scheefkopers’, aldus onze zegsman, ‘maken misbruik van maatschappelijk kapitaal’. Het gemiddelde belastingvoordeel per koper is in Nederland 240 euro per maand (CBS).

De regering wil niet alleen deze scheefkopers aanpakken maar ook de banken die dit onterechte voordeel verstrekken. De banken staan al langer in een kwaad daglicht. Ze worden onder andere verantwoordelijk gehouden voor te hoge topinkomens en -bonussen, kapitaalvlucht naar het buitenland, verstrekken van ondoorzichtige derivaten en constructies om winstbelasting te drukken, het zogenaamde ‘scheefbankieren’.

Er ligt nu een voorstel om de banken een speciale hypotheekheffing te laten betalen. Het zou gaan om ongeveer 200 euro per woning per maand, vergelijkbaar met de verhuurderheffing. De banken mogen dit doorberekenen aan de scheefkopers. Verder komt er een verplicht systeem van inkomenstoetsing. Potentiële kopers mogen alleen nog een woning kopen die qua lasten bij hun inkomen past. De Bok: ‘Zo ontstaat er doorstroming waardoor huurders beter kunnen toetreden tot de koopmarkt.’

De al bestaande Woonautoriteit gaat toezicht houden op het hele systeem. De kosten daarvan, geschat op 12 miljoen per jaar, worden bij de banken in rekening gebracht. Die kunnen dat weer doorberekenen aan kopers. Sjaak de Bok: 'Dat zal ze leren’.

 

Pieter Bregman

Pieter Bregman

Pieter Bregman is algemeen directeur / bestuurder van Nijestee. Sterk maatschappelijk betrokken volkshuisvester. Econoom, spreker, blogger, fietser.

  • Deel deze pagina: