Verduurzaming is 'hot'

Geplaatst op: door

Laatst bijgewerkt op:22 mei 2017

Verduurzaming is 'hot'. Wij als woningcorporaties hebben afgesproken dat onze woningen in 2020 ‘gemiddeld label B zijn'. Label B betekent zoveel als: de buitenschil goed geïsoleerd, overal dubbelglas en een hr-ketel.

Nogal normaal hoor ik u denken, maar het is een hele kluif. Wij hebben duizenden vooroorlogse woningen, met oorspronkelijk enkelglas, een gaskachel en soms zelfs zonder spouwmuur. Veel nieuwbouw helpt het beste. Verder pakken we bestaande huurwoningen aan, ongeveer 300 per jaar. Dat kost veel geld, zeg 25.000 euro per woning, en is voor de bewoners een hoop gedoe. En we hebben 13.000 huurwoningen, dus ga maar na. Het goede nieuws: gemiddeld label B in 2020 denken we te gaan halen. 

Nu kijken we daar overheen en zien dat de gemeente Groningen 'energieneutraal' wil zijn in 2035. Energieneutraal betekent dat een woning niet meer energie verbruikt dan hij oplevert, bijvoorbeeld door gebruik van zonnepanelen en nog veel betere isolatie. Dat kost pak ‘m beet 60.000 euro per woning, en we moeten er dan 13.000 aanpakken in 18 jaar, dus rekent u even mee? Meer dan 700 woningen per jaar. Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Ik denk dan nog niet eens eerst aan het geld, maar vooral aan u. U woont in een van die 700 woningen. Wilt u dat wel? Wilt u en kunt u meebetalen? Waar kunt u terecht terwijl wij de woning verbouwen?

We moeten met elkaar een soort wonder bedenken om dit voor elkaar te krijgen. Zoiets als Warmtestad, en dan nog een paar in die serie. Denkt u mee?

Pieter Bregman

Pieter Bregman

Pieter Bregman is algemeen directeur / bestuurder van Nijestee. Sterk maatschappelijk betrokken volkshuisvester. Econoom, spreker, blogger, fietser.

  • Deel deze pagina: