Buurtvernieuwing in Selwerd

Geplaatst op: 26 september 2018 Laatst bijgewerkt op: 1 oktober 2018

Nijestee gaat de komende jaren honderden woningen in Selwerd afbreken en vervangen door nieuwbouw. Daarnaast hebben veel huizen al een onderhoudsbeurt gekregen en zijn ze energiezuiniger gemaakt. De buurtvernieuwing is onderdeel van de hele wijkverbetering ‘Sunny Selwerd’ en een samenwerking tussen alle woningcorporaties, de gemeente Groningen en bewoners uit de wijk.

In totaal worden er ruim 300 woningen afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Pieter Bregman, algemeen directeur Nijestee: “Keuze voor nieuwbouw maken we niet zomaar. We kijken naar de staat van de woningen zoals, ouderdom en comfort en of portiekwoningen bijvoorbeeld ook bereikbaar zijn met een lift. De wensen van bewoners zijn in deze tijd anders dan in de tijd dat de woningen gebouwd werden. Bovendien staan in de wijk veel van dezelfde woningen. Door nieuwe huizen te bouwen willen we een buurt maken met verschillende soorten woningen. We bouwen moderne en comfortabele huizen, die betaalbaar en energiezuinig zijn.” Er komen meer sociale huurwoningen terug dan er gesloopt worden.

Bewoners denken mee over de plannen

De buurtvernieuwing vindt plaats in fases. De woningen rondom het winkelcentrum van Selwerd aan de Berkenlaan, Mispellaan en Eglantierstraat zijn het eerst aan de beurt en worden in het najaar van 2019 gesloopt. Bewoners van wie de woning afgebroken wordt, krijgen met voorrang een andere woning in de stad en hebben de mogelijkheid om terug te keren.

Afgelopen voorjaar hebben alle bewoners bericht gehad van Nijestee. Er zijn inloopbijeenkomsten geweest waar huurders terecht konden met hun vragen. Ook in de speciale inloopwoning in Selwerd konden zij terecht met vragen of voor een kopje koffie. Veel bewoners waren benieuwd naar de nieuwbouwplannen. Daarom hebben we in juli de eerste ideeën voor nieuwbouw voor de eerste fase laten zien waarbij bewoners, maar ook omwonenden waren uitgenodigd om zich te laten informeren en mee te denken over de plannen.

Woningen opgeknapt

Naast nieuwbouw investeert Nijestee ook in bestaande woningen. Recent hebben we in Selwerd 170 woningen verbeterd. Huizen kregen onder meer geïsoleerde buitenmuren, nieuwe radiatoren, dubbelglas en een nieuwe voordeur. Portiekflats kregen zonnepanelen op de daken en bewoners konden kiezen of ze gasloos wilden koken – wat meer dan 90% wilde. De verbeteringen leiden tot lagere energielasten voor bewoners, verhoging van het wooncomfort en een duurzamer energieverbruik.

Huurders van verbeterde eengezinswoningen hebben we gevraagd naar wat er in hun straat en buurt verbeterd kon worden. We gaan dit jaar nog schuttingen, brandgangen en voortuinen opknappen.

  • Deel deze pagina: