Nijestee viert 100-jarig bestaan met 100 bomen

Geplaatst op: 29 november 2019 Laatst bijgewerkt op: 29 november 2019

Nijestee viert dit jaar haar 100-jarig bestaan, daarom planten we honderd bomen in de stad Groningen. De eerste boom, een bijzondere zakdoekjesboom, is vanochtend geplant door wethouder Roeland van der Schaaf en Nijestee-directeur Pieter Bregman. Voor deze eerste boom is een binnenterrein in de Oosterparkwijk uitgekozen op de hoek van de Gorechtkade en de Ripperdalaan. Nijestee verhuurt de meeste woningen in deze wijk, die in 2019 ook honderd jaar bestaat.

De zakdoekjesboom (Davidia involucrata) is afkomstig uit West-China en wordt tussen de acht en vijftien meter hoog. In Nederland is het een vrij zeldzame boom die vooral bekendstaat om haar spectaculaire bloei. Het is een boom die vlinders, bijen en hommels aantrekt.
De overige 99 bomen worden verspreid over de stad geplant in goed overleg met huurders en direct omwonenden. De boomsoort is afhankelijk van de locatie.

100 jaar Nijestee

In 1919 vonden Stadjers al dat iedereen goed en betaalbaar moest kunnen wonen. Daarom werden in dat jaar twee corporaties opgericht: de woningbouwverenigingen Gruno en Groningen. Deze verenigingen bouwden betaalbare woningen voor mensen met weinig geld die in slechte, ongezonde situaties woonden. De eerste projecten waren twee tuindorpen met veel groen: de oude Grunobuurt en Het Blauwe Dorp in de Oosterparkwijk. Veel tuindorpen zijn gebouwd vanaf de jaren twintig om een tegenwicht te bieden aan de verpauperde arbeiderswoningen in grote steden. Woningen stonden in die tijd in een groene omgeving, waren licht, ruim en hadden vaak een eigen tuin zodat bewoners gezond konden leven. Gruno en Groningen werden 31 december 1998 samen woningcorporatie Nijestee. 
Met het planten van honderd bomen grijpt Nijestee terug op het belang van groen in de stad. 

Stad in bloei

Eerder dit jaar vierden we al met onze bewoners het 100-jarig bestaan. Alle ruim 22.000 huurders werden uitgenodigd om een setje met kleurrijke plantjes op te halen voor in de tuin, op de galerij of het balkon. We wilden zo samen met alle bewoners de stad in bloei zetten.

Het belang van groen in de stad

Nijestee verhuurt in 2019 circa 13.500 woningen. Honderd jaar later vinden we nog steeds dat iedereen goed en betaalbaar moet kunnen wonen. Daarom worden er nieuwe betaalbare woningen bijgebouwd. Goed wonen gaat verder dan een eigen woning. Het gaat ook om een opgeruimde buurt, fijne buren en een veilig gevoel. Ook is groen in de omgeving belangrijk, zoals struiken, bloemen en natuurlijk bomen. Bomen nemen CO2 op en dragen bij aan de gezondheid van mens en dier. Ze zorgen voor schone lucht en vangen fijnstof (deels) af. Daarnaast is een groene omgeving prettig om in te wandelen of fietsen, spelen, sporten of andere mensen te ontmoeten. Pieter Bregman: “De bomen die we nu planten – en de plantjes die onze huurders hebben gekregen – zijn symbolisch voor een duurzame en gezonde samenleving.”


Foto: Siese Veenstra

  • Deel deze pagina: