Woningcorporaties staan op tegen verhuurdersheffing

Geplaatst op: 4 oktober 2019 Laatst bijgewerkt op: 4 oktober 2019

Meer dan 180 woningcorporaties, waaronder Nijestee, dienden donderdag 3 oktober bezwaar in tegen de verhuurdersheffing, een extra belasting op sociale huurwoningen die woningcorporaties betalen naast andere belastingen. Wij willen de 1,7 miljard aan huuropbrengsten die nu worden afgedragen aan de staat inzetten voor de volkshuisvesting.

In deze tijd van woningnood is elke euro nodig om te investeren in nieuwbouw. Ook in Groningen zijn de wachtlijsten voor sociale huur lang en kunnen veel mensen geen betaalbare woning vinden. Daarnaast is dit geld van de huurders nodig om de woningen te onderhouden en verduurzamen.

Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. Inmiddels verdwijnt van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van hun woningen en nieuwe betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt.

Als woningcorporatie maken wij daarom principieel bezwaar tegen het betalen van de verhuurdersheffing met als doel Den Haag ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z’n minst het geld te investeren in de woningmarkt.

  • Deel deze pagina: