Energie besparen in de zomer

Geplaatst op: 8 augustus 2017 Laatst bijgewerkt op: 31 januari 2019

Ook in de zomer kunt u energie besparen. Hoe? We geven zeven tips om koel en energiezuinig de zomer door te komen.

1. Buitenverlichting op zonne-energie

Door tuinlampen te gebruiken die zichzelf opladen tijdens de zonuren bespaart u stroom. Tegenwoordig bestaat er een ruim assortiment aan solar-lampen en kunt u uw tuin dankzij de zon prachtig laten verlichten in het donker.

2. De was buiten ophangen

Een heerlijk zomerwind zorgt ervoor dat uw kleren snel weer droog zijn. Wanneer de zon schijnt zal het nóg sneller drogen. Zolang het niet regent is dit een prima vervanger voor de droger.

3. Stekkers uit het stopcontact

In de zomerperiode brengen we meer tijd buiten door. Apparaten die met de stekker in het stopcontact zitten en waar u tijdelijk minder gebruikt van maakt kunt u er dan beter uithalen, de televisie bijvoorbeeld. Wanneer u op vakantie gaat is het sowieso verstandig om zo veel mogelijk stekkers uit de stopcontacten te halen. Niet alleen voor de energiebesparing, maar hiermee beperkt u de schade wanneer er onverhoopt bliksem inslaat in uw woning.

4. Gebruik de airco zo min mogelijk

Op een warme zomerdag kunt u uw huis goed koel houden door in de (vroege) ochtend de ramen te openen of door de deuren even (tegen elkaar) open te zetten. Daarna is het belangrijk dat u alles dicht houdt en u de gordijnen en luxaflex dicht doet aan de kant waar de zon schijnt. Wanneer het in de avond weer koeler wordt, kunt u de ramen weer open zetten. Op deze manier houdt u het goed koel binnen en heeft u in principe de airco niet nodig.

Heeft u ’s avonds de ramen liever dicht? Zet dan de airco even aan om de meeste warmte uit de woning te halen. Vergeet niet om de airco voor het slapen gaan weer uit te zetten.

U kunt ook een ventilator gebruiken, deze verbruikt een stuk minder energie en zorgt voor plaatselijke verkoeling.

5. De temperatuur van de douche lager zetten

Warm water belast het milieu veel meer dan koud water. Kouder douchen is daarom beter voor het milieu en het bespaart energie. Het kost namelijk veel energie om water warm te krijgen. Wilt u echt niet kouder douchen? Korter douchen of een waterbesparende douchekop draagt ook bij aan een lagere energierekening.

6. Zonneladers voor uw mobiele telefoon of tablet

Een zonnelader is een klein zonnepaneel en een powerbank in één. Het zonnepaneel zorgt ervoor dat er energie wordt opgevangen van de zon, deze energie wordt opgeslagen in de powerbank. Aan de hand van een USB-aansluiting kunt u uw telefoon of tablet gemakkelijk aansluiten op de zonnelader en zo uw mobiele telefoon of tablet opladen. U hebt geen stroom meer nodig en u kunt het apparaat overal gebruiken.

 

 

  • Deel deze pagina: