"Je bent een team en je moet het met elkaar doen"

Als ik op een later moment weer langs de bouw rijd dan heb je een bepaalde inbreng gehad, dat vind ik mooi

Jan Kuipers, bouwkundig opzichter bij Nijestee, vertelt over hoe belangrijk veiligheid is op de bouwplaats.

"Je bent een team en je moet het met elkaar doen"

“Als bouwkundig opzichter houd ik me bezig met het uitvoeren en het bewaken van bouwprojecten vanaf de beginfase tot en met de oplevering. Ik heb bouwen altijd al leuk gevonden. Als kind hield ik al van timmeren. Ik wilde niet leren, ik wilde werken. Ik ben begonnen als timmerman bij een iets kleiner bouwbedrijf. Op latere leeftijd heb ik toch besloten om verder te gaan leren.”

De emoties van de mens

"Ik ben op de bouwplaats medeverantwoordelijk voor de bouw en het welzijn van de mensen daar. Op een bouwplaats lopen zo’n 70 tot 80 mensen rond, zoals timmerlieden, metselaars, ijzervlechters en elektriciens. Dan moet je wel zorgen voor de veiligheid, daarover worden afspraken gemaakt. De bouwvakkers komen altijd eerst even langs voor een gesprek. Daarin vertel ik dat er drie dingen bij mij niet ter discussie staan: veiligheid, orde en netheid. Veiligheid is belangrijk. Respect is hetgeen dat ik graag wil op zo’n bouwplaats. Je bent een team en je moet het met elkaar doen. Toch maken mensen weleens fouten. Ze doen iets, maar staan niet stil bij de veiligheid. Dan kom ik en ik attendeer ze op de veiligheid. Iemand wegsturen is makkelijk, maar dat is soms een beetje kort door de bocht. Mensen maken fouten, een mens is grensverleggend, maar wanneer ze anderen in gevaar brengen stuur ik ze direct een paar dagen weg. Dan laat ik ze even nadenken over de fout die ze hebben gemaakt. Iedereen snapt het en weet dat het niet mocht gebeuren, maar toch gebeurt het. Dat zijn de emoties van de mens. Het effect is dat de rest wel even schrikt. Zij denken in het vervolg goed na voordat ze iets gaan doen. Op de bouwplaats maak je heel wat mee.”

Kennis overdragen

“Met mensen werken vind ik leuk, kennis overdragen, serieus zijn, maar ook kunnen relativeren. De mensen waarmee je werkt rouleren en zo kun je elke keer aan andere mensen je kennis overdragen.”

Een beleving

“Ik vind het werk heel mooi, maar als het klaar is, dan is het klaar. Het is voor mij een beleving als ik ermee bezig ben. Als ik op een later moment weer langs de bouw rijd dan heb je een bepaalde inbreng gehad, dat vind ik mooi."

 

Foto boven: Peter Tahl
Foto onder: Jan Kuipers

  • Deel deze pagina: