Het huis verwarmen zonder gas

Geplaatst op

Bij de familie Van der Til aan de Da Costastraat was er altijd al veel aandacht voor duurzaamheid. Daarom besloten ze akkoord te gaan met de installatie van een hybride warmtepomp, waardoor hun huis niet langer op basis van gas verwarmd hoeft te worden. Ze behoren tot een groep van dertig huurders wiens huis geschikt is en waarbij dit nieuwe systeem geïnstalleerd is. Vrolijk én kritisch vertelt Jan van der Til over de ervaringen met dit nieuwe systeem en het belang van duurzaam leven – inclusief tips.

Sinds een jaar of tien woont beeldend kunstenaar Jan van der Til samen met zijn vrouw en zoon – dochter is net het huis uit – in De Wijert-Noord. Ze zijn de eerste bewoners van het huis aan de Da Costastraat en vanaf het begin betrokken huurders. Zo maakte Van der Til actief werk van het aantrekkelijker maken van de openbare ruimte achter het huis, dat oorspronkelijk alleen uit gras en tegels bestond: “Samen met Nijestee en een landschapsarchitect is er hier toen een hele mooie tuin gekomen, met een enorme rijkdom aan planten.”

ZONNEPANELEN

Blij wordt de heer Van der Til ook van de zonnepanelen die op het dak van het huis liggen: “Drie jaar geleden werd ons die mogelijkheid geboden en dat hebben we toen meteen gedaan: die dingen doen echt hun werk. Afgelopen jaren gebruikten we ongeveer 1.700 kW stroom per jaar, waarvan we rond de 800 weer terugkregen van de panelen.” Begin vorig jaar bood Nijestee ook de optie om een hybride warmtepomp te installeren: “Ik ben het toen helemaal gaan uitpluizen en zag toen dat het een splinternieuw systeem is. En zo'n nieuwe technologie vind ik ontzettend interessant.”

HYBRIDE WATERPOMP

Na een voorlichting van Nijestee en Energiewacht, waarin onder meer naar voren kwam dat het huis continue op temperatuur zou blijven, werd besloten om het hybridewarmtepompsysteem te laten installeren. Maar juist dat continue op temperatuur houden is nog best een uitdaging, zegt de heer Van der Til: “Het is een goed geïsoleerd huis, maar als hier op een gegeven moment de kachel uitgaat dan zakt de temperatuur natuurlijk altijd. Vervolgens kost het veel tijd om het hier weer warm te krijgen. Bij gas gaat dat veel sneller.” Daarnaast kost het draaiende houden van het warmtepompsysteem zelf volgens hem veel stroom: “Misschien moet er op den duur een extra zonnepaneel worden geplaatst om dit op te vangen.” Hij is naar eigen zeggen volop aan het experimenteren en onderzoeken wat nou de perfecte balans is: “Dat vind ik leuk, maar dat geldt lang niet voor iedereen.”

De kosten van gas zijn volgens hem helemaal naar beneden gegaan: “We gebruiken nu nog maar 20 kuub gas: voor het douchen en het koken. Gas is duurder per kuub dan stroom, dus zoals het nu lijkt besparen we in de wintermaanden ongeveer vijf tientjes per maand aan energie wanneer je alles tegen elkaar wegstreept. Dus financieel kan het in die zin wel uit, mits het in maart naar beneden gaat."  

DUURZAME TIPS

Voor wie duurzamer wil leven is het huis van de familie Van der Til een goede inspiratiebron. Zo hangen er gordijnen tegen de tocht bij de voordeur en de deur naar de hal. Tegen de onderkant van twee ramen ligt een kleurrijke, gepunnikte variant van een tochtstrip en er staat geen apparaat onnodig op stand-by. De heer Van der Til lachend: “Ja, dit klinkt een beetje als de vrekkenclub”. Maar het heeft volgens hem vooral ook te maken met een bepaald bewustzijn: “Als we allemaal iets duurzamer zouden leven, dan zouden we in Nederland zo een hele energiecentrale kunnen sluiten.”

Tekst: Peter Dicke
Foto’s: Siese Veenstra

Deel dit verhaal

Andere bewonersverhalen

“Vroeger was alles beter? Nou, veel dingen zijn nú beter!”

Mevrouw Zuidema is recordhouder. Want ze woont al ruim 95 jaar in een huurhuis van Nijestee. (Of van de voorganger van Nijestee: Woningbouwvereniging Groningen.) Ze is geboren in Begoniastraat 46, na haar trouwen verhuisde ze naar nummer 101 en toen dat afgebroken werd, was er een huis om de hoek beschikbaar: op de Oliemuldersweg. Dat houdt in: bij de eerste verhuizing moest de huisraad 180 meter verplaatst worden, bij de tweede nog eens 60 meter. Binnen die kwart kilometer heeft een heel groot deel van haar lange leven tot nu toe zich afgespeeld.
Lees meer

Zelf de regie voeren

Extra vierkante meters, om met de rolstoel goed te kunnen bewegen. Sietske Schilstra woont in een Schots & Scheef-woning in het Ebbingekwartier
Lees meer