Wijkcomité Helpman, de bewonersorganisatie, overlegt met de gemeente over alle zaken die belangrijk zijn voor de wijk.

Bewoners van de Tressenplaats kunnen voor al hun vragen terecht bij de complexbeheerder via (050) 571 67 48.

AANBOD

Nijestee verhuurt in Helpman 63 woningen voor jongeren tot en met 27 jaar. Coöperatieve Vereniging De Koevoet, Verlengde Hereweg 92-94, verhuurt ook woningen. Het ORKZ, dat staat voor Oude Rooms-Katholieke Ziekenhuis, is een woonwerkpand met zo'n 250 bewoners. Ooit was het ORKZ het grootste kraakpand van Nederland. In 1979 is het nieuwe RKZ (het tegenwoordige Martini Ziekenhuis) klaar en het oude RKZ komt leeg te staan, lijdzaam wachtend op een nieuwe bestemming. In september 1979 wordt het pand gekraakt en al snel krijgt de tijdelijk bedoelde kraakactie een permanent karakter. In 1981 koopt de gemeente het gebouw op. In 1985 geeft staatssecretaris Brokx toestemming voor een zelfbeheer-experiment voor de duur van vijf jaar. Met Nijestee wordt een ‘moeder-dochter’-constructie opgezet. De bewoners zijn nog steeds zelf verantwoordelijk voor alle onderhoud aan het pand. Naast een grote diversiteit aan woonruimtes worden in het ORKZ diverse ateliers, werkplaatsen en oefenruimtes verhuurd. Ook zijn in het ORKZ een bioscoop, een kroeg, een concertzaal en een expositieruimte gevestigd.

De Poli-panden aan de Emmastraat kennen een soortgelijk verleden en 'moeder-dochter'-constructie als het ORKZ met Nijestee.

ONTWIKKELINGEN IN DE WIJK

Woningverbetering
We hebben een plan gemaakt om de woningen Tressenplaats 1 t/m 14 en 36 t/m 67 energiezuiniger en comfortabeler te maken. De bewoners zijn enthousiast over de plannen. Dit voorjaar starten we met het uitvoeren van de werkzaamheden in een aantal lege woningen. Na de bouwvakvakantie (augustus 2022) starten we met de werkzaamheden aan het woongebouw en in de woningen. Meer informatie over het project vind je hier.

De woningen Tressenplaats 15 t/m 38 zijn in 2020 energiezuiniger en comfortabeler gemaakt. Zo hebben de woningen onder andere HR++ glas, een vraaggestuurd individueel ventilatiesysteem en 3 zonnepanelen per woning op het dak geplaatst gekregen. Ook zijn de woningen nu gasloos. De werkzaamheden zijn in oktober 2020 afgerond.

Nieuwbouw
In Helpman leverden we in de zomer van 2021 het nieuwe woongebouw aan de Van Houtenlaan op. In het gebouw zitten 48 huurwoningen, 41 woningen in de sociale huur en 7 in de middenhuur verspreid over 7 woonlagen. Het ontwerp is gemaakt door  Zofa architecten. Nijestee biedt graag ruimte aan bewoners die zorg nodig hebben, daarom gaan we voor 4 van de 41 sociale huurappartementen een samenwerking aan met Lentis.

Wil je weten wat er in de woning zit? Klik dan hier voor meer informatie.

PRETTIG WONEN

Nijestee wil graag dat bewoners prettig wonen. Dat begint met een goede woning waar je je thuis voelt. Maar ook de straat en de buurt zijn belangrijk. Meedoen met je buurtgenoten en met de samenleving draagt bij aan prettig wonen. En dat je je veilig en geborgen voelt in je buurt.
Dat is heel wat! Om het mogelijk te maken dat jij prettig woont, doet Nijestee van alles.

Lees meer

MEEDOEN OF -PRATEN?

Heb je een idee om de buurt nog mooier te maken? Neem dan contact op met

  • Loes Hemmen, de wijkcoördinator van Nijestee voor de wijk Helpman; het ORKZ en de Poli-panden,

  • Michiel Büchli, de wijkcoördinator van Nijestee voor de wijk Helpman; Tressenplaats en de Van Houtenlaan.

Zij kunnen je helpen om te zien of jouw idee uitgevoerd kan worden. Je kunt hen bereiken via telefoonnummer (050) 853 35 33 of via woonzaken@nijestee.nl of vul onderstaand formulier in.

JOUW BUURTBEHEERDER: CHRIS MEYERING

Telefoonnummer: (050) 853 35 33
E-mail: woonzaken@nijestee.nl

Binnenstad_Chris Meyering

WAAR KAN IK MEER INFORMATIE VINDEN OVER DE WIJK?

Klik hier voor informatie over afval, parkeren, hulp via het WIJ-team etc.