Buren

Als u uw buren kent, voelt u zich over het algemeen veiliger, minder eenzaam en gelukkiger. En mocht u dan overlast ervaren, dan kunt u uw buren er gemakkelijker op aanspreken. We geven u een aantal adviezen om het leuk te hebben en te houden.

Maak direct kennis

Stel uzelf even voor aan de buren wanneer u ergens komt wonen. Je niet voorstellen en daarna wel groeten wordt door de meeste mensen niet op prijs gesteld. Wordt in uw nieuwe woning eerst nog verbouwd, doe dan een kaartje bij de buren in de bus waarop u uzelf voorstelt en alvast excuses maakt voor de eventuele overlast. Bedenk dat kennismaken belangrijker is dan wie het initiatief neemt. Dus hebben de nieuwe buren het te druk om zich voor te stellen? Stap op ze af en heet ze welkom in de buurt.

Spreek problemen uit

Ongeveer de helft van de mensen die last hebben van de buren, praat daar met hen over. In een derde van de gevallen lost praten het probleem op. Wacht niet te lang met het aanspreken van de buren. De ergernis wordt anders te groot en daarmee ook de kans op ruzie. Maak geen verwijten, geef liever tips. "Misschien kunnen jullie de wasmachine op rubberen tegels zetten?"

Help elkaar

Bijna alle burenrelaties zijn gebaseerd op dienst en wederdienst. In noodgevallen zijn de buren altijd het dichtst bij. Ze kunnen een lift geven naar het ziekenhuis, het alarmnummer bellen of uw kind van school halen. Er kan altijd een moment zijn waarop u uw buren nodig hebt, of waarop u de buren uit de brand kunt helpen. Alleen dat is al een reden om het contact goed te houden.

Toon belangstelling

U hoeft met uw buren niet beslist door één deur te kunnen, maar wel door één straat. Toon interesse. Een praatje of een glimlach werkt vaak heel goed in dit soort relaties. Als u overlast ervaart door uw buren en het lukt u niet er samen uit te komen zijn er een aantal dingen die u kunt doen.