DUURZAAM

Reitdiep is een waterrijke wijk. Afvalwater bevat veel nuttige stoffen en energie. Daarom is in Reitdiep gekozen voor een speciale wijze van het afvoeren van afvalwater. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het zogenaamde zwarte water (toilet) en het grijswater (douche, gootsteen en wasmachine). Voor het zwarte water heeft de gemeente Groningen in de wijk een vacuümsysteem aangelegd. In de woningen worden hier vacuümtoiletten op aangesloten. Het zwarte water wordt centraal verzameld en regelmatig opgepompt en vervolgens vergist in Garmerwolde. Dit levert energie op.

Het grijze afvalwater wordt in de wilgenvelden aan de rand van Reitdiepwijk verwerkt met natuurlijke filters. Deze vier wilgenvelden filteren het water zodat het in het oppervlaktewater kan worden geloosd. De kwaliteit van dit water wordt gecontroleerd door het Waterschap. Je kunt bijdragen aan de kwaliteit van het afvalwater door geen schadelijke stoffen (denk aan chloor, bleek of medicijnen) door de gootsteen te spoelen.

Tenslotte het regenwater. Regenwater dat op het dak van de woning landt, gaat via de ondergrondse afvoer naar de waterspuwer (afbeelding) die zich in de voortuin bevindt. Overtollig regenwater komt via de waterspuwer op de stoep. De regenpijp van de berging watert af naar de sloot.

BINNEN

Keuken
Koken 
Je kunt elektrisch koken op een kookplaat met een perilex-stekker. De perilex-aansluiting is al aanwezig, deze vind je rechts van het keukenblok. Wil je keramisch of op inductie koken, neem dan contact op met Nijestee en mail naar info@nijestee.nl of app naar 06 - 123 585 14 of bel (050) 853 35 33.

Afzuigkap
In de keuken is het mogelijk om rechts naast het keukenblok een afzuigkap te plaatsen. Er is al een wandcontactdoos geplaatst en er is een opening in de buitenmuur, dit gat is nu nog afgesloten met een wit plaatje.

Vaatwasmachine
Wil je een vaatwasmachine plaatsen, neem dan contact op met Nijestee via info@nijestee.nl of app naar 06 - 123 585 14 of bel (050) 853 35 33.

Afzuigpunten in het plafond (2x)
In de keuken zitten twee afzuigpunten in het plafond. Deze zorgen voor afzuiging, zodat de woning continu geventileerd wordt.

Woonkamer
Vloerverwarming en thermostaat
Met de thermostaat regel je de temperatuur in de hele woning. De thermostaat zit op de muur naast de deur, tussen de keuken en de woonkamer. Nijestee adviseert om de temperatuur niet lager dan 18 graden te zetten.
In de woning is het niet mogelijk om op de begane grond en de bovenverdieping verschillende temperaturen in te stellen.
Voor een comfortabel gevoel in huis, adviseert Nijestee je om de thermostaat op een constante temperatuur te zetten. De hele woning is voorzien van vloerverwarming. Houdt hier rekening met de keuze voor de vloer. In de kast onder de trap vindt je de aansluiting voor de vloerverwarming voor de begane grond.
Heb je vragen of problemen met de verwarming, thermostaat of de vloerverwarming neem dan rechtstreeks contact op de Energiewacht via (088) 555 30 00.

Toevoerpunten in het plafond (3x)
In de woonkamer zitten drie toevoerpunten in het plafond. Deze zorgen voor warme lucht en zijn aangesloten op de WarmteTerugWinning (WTW).

Hal
Rookmelder
In de hal zit een rookmelder op het plafond. Deze is aangesloten op elektra, zodat de rookmelder niet leeg gaat. Als de stroom uitvalt schakelt de rookmelder als back-up automatisch over op de batterij. Als de batterij leeg is vervangt je deze zelf. De rookmelder piept dan een keer per minuut.

Meterkast
In de meterkast vind je de elektrameter en de watermeter. Ook vind je hier de groepenkast, de hoofschakelaar en een kaart met uitleg over de verschillende groepen. Heb je problemen of vragen, neem dan contact op met Nijestee via info@nijestee.nl of app naar 06 - 123 585 14 of bel (050) 853 35 33.
In de meterkast heeft Nijestee een plattegrond van de woning opgehangen, waarop je kunt zien wat er allemaal in de woning zit en waar je dit vindt.

Toilet
Naast de voordeur vind je het toilet. In deze ruimte is een vacuümtoilet geplaatst. Het is een normaal uitziend hangtoilet, die met water wordt doorgespoeld. Sluit na gebruik de deksel van het toilet om door te spoelen, dit zorgt ervoor dat het toilet goed kan werken.
Het vacuümtoilet maakt bij het doorspoelen meer geluid dan een normaal toilet, maar het toilet is wel erg zuinig. Dit type toilet gebruikt slechts 1 liter water per spoelbeurt, terwijl een normaal toilet 5-10 liter per spoelbeurt verbruikt.

Heb je problemen met het toilet of de riolering, neem dan rechtstreeks contact op met Van der Velden via (050) 313 88 22.

Overloop
Rookmelder
Op de overloop zit een rookmelder op het plafond. Deze is aangesloten op elektra, zodat de rookmelder niet leeg gaat. Als de stroom uitvalt schakelt de rookmelder als back-up automatisch over op de batterij. Als de batterij leeg is vervang je deze zelf. De rookmelder piept dan een keer per minuut.

Slaapkamers
Vloerverwarming
In de woning is het niet mogelijk om op de begane grond en de bovenverdieping verschillende temperaturen in te stellen. Met de thermostaat in de woonkamer regel je de temperatuur in de hele woning. De maximum temperatuur van de vloerverwarming in de slaapkamers is 18 graden.

Toevoerpunt in het plafond
In elke slaapkamer zit een toevoerpunt in het plafond. Deze zorgt voor warme lucht en is aangesloten op de WarmteTerugWinning (WTW).

Technische ruimte
Omvormer
Op het dak zijn elf zonnepanelen geplaatst. De omvormer zet de opgewekte zonne-energie om in elektriciteit. De omvormer is aangesloten op de meterkast.

LET OP: zorg ervoor dat de schakelaar onder de omvormer altijd op ‘AAN’ staat. Staat de schakelaar op ‘UIT’, dan heb je géén opbrengst van de zonnepanelen. Controleer elk kwartaal jouw opbrengsten via jouw energieleverancier.

Boiler
De woning is voorzien van een boilervoorraadvat voor 200 liter warm water. Dit zorgt ervoor dat je warm water hebt in de woning.

WarmteTerugWinning (WTW) en warmtepomp
De woning is voorzien van een WarmteTerugWinning (WTW) en een warmtepomp. De warmtepomp op het dak haalt energie uit de buitenlucht. Lucht van buiten wordt via de WTW verwarmd. Via de vloerverwarming wordt de woning vervolgens verwarmd. Zowel de WTW als de warmtepomp worden aangesloten op elektra van de woning en verbruiken stroom.

De WTW zorgt voor constante ventilatie in de woning. Voor optimaal gebruik van de WTW en een comfortabel en constant klimaat in de woning adviseert Nijestee om de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden. Zo heb je ook minder kans op vocht en schimmel.

Aansluiting vloerverwarming
De hele woning is voorzien van vloerverwarming. In de technische ruimte vind je de aansluiting voor de vloerverwarming voor de bovenverdieping.

Heb je storingen of problemen met bovenstaande installaties, neem dan rechtstreeks contact op de Energiewacht via (088) 555 30 00.

Wasmachine en/of droger
Naast bergruimte is er in de technische ruimte een aansluiting voor een wasmachine en een droger.

Badkamer en toilet
Algemeen
Om de badkamer extra te kunnen verwarmen is er een designradiator geplaatst, deze is aangesloten op elektra. In de badkamer is ook een vacuümtoilet geplaatst (zie uitleg hierboven). Wil je een douchescherm of gordijn plaatsen, dan kun je deze aan de wanden bevestigen.

Heb je problemen met het toilet of de riolering, neem dan rechtstreeks contact op met Van der Velden via (050) 313 88 22.

Afzuigpunt in het plafond
In de badkamer zit een afzuigpunt in het plafond. Deze zorgt voor afzuiging, zodat de badkamer continu geventileerd wordt.

Algemeen
Wandafwerking
Alle wanden worden behangklaar opgeleverd. Dit houdt in dat de wanden niet glad genoeg zijn om alleen te sausen.
De traptreden staan in de grondverf. Je ontvangt een pot verf van ons voor het verven van de trap. Op deze manier kun je eerst verhuizen en verf je de trap later, zodat deze niet beschadigt.

Boren in wanden en vloeren
In de wanden zijn leidingen aangebracht en de vloeren zijn voorzien van vloerverwarming. Daarom adviseren wij je zo min mogelijk te boren in wanden. Het is uiteraard wel toegestaan om in de wanden te boren voor het ophangen van gordijnen. Als je in de wanden wilt boren adviseren wij je om een leidingzoeker te gebruiken. Boren in de vloer is niet toegestaan in verband met de vloerverwarming.

BUITEN

Zonnepanelen en warmtepomp
Op het dak van de woning zijn elf zonnepanelen geplaatst. Wanneer de zon schijnt, wordt er elektriciteit opgewekt. Deze elektriciteit wordt aan jouw woning geleverd. De zonnepanelen zorgen voor een besparing op jouw energierekening. Wanneer je niets verbruikt, wordt de elektriciteit teruggeleverd aan jouw energieleverancier. Nijestee zorgt ervoor dat apparatuur op het dak (zonnepanelen, warmtepomp) toegankelijk is voor een vakman om noodzakelijk onderhoud uit te voeren.

Je kunt zelf een energieleverancier kiezen voor elektra. Als bewoner geeft je zelf aan jouw leverancier door dat jouw woning zonnepanelen heeft. Jouw energieleverancier kan vervolgens jouw voorschotbedrag vaststellen.

Groen
De voortuin is voorzien van een lage haag. In de achtertuin is een schutting met groen geplaatst. Bij een aantal woningen is een boom in de voortuin geplant. De hagen, bomen en schuttingen mogen niet worden verwijderd. Het groenonderhoud aan de hagen en bomen wordt op vaste momenten uitgevoerd door Nijestee. Het overige groenonderhoud doe je zelf.

Tuin
Inrichting
De bestaande bestrating in de voor- en achtertuin mag niet worden verwijderd of uitgebreid. De stroken met aarde zijn bedoeld voor beplanting of gras. In de voor-en de achtertuin is het niet toegestaan om uitbouwen, overkappingen, tuinhuisjes en andere bouwwerken te plaatsen.

Leidingen
In de voortuin liggen veel leidingen en in de achtertuin loopt een leiding van het huis naar de schuur. Je kunt dus niet (te) diep graven of palen in de grond slaan. De leidingen moeten altijd bereikbaar zijn bij calamiteiten. We verzoeken je contact op te nemen met Nijestee als je veranderingen wilt aanbrengen. Nijestee is bereikbaar via info@nijestee.nl of app naar 06 - 123 585 14 of bel (050) 853 35 33.

Verlichting
Bij de voordeur is een buitenlamp met huisnummer geplaatst. In de achtertuin is aan de zijkant van de berging een buitenlamp geplaatst, waarmee de schuurdeur en de brandgang verlicht worden.

Ook is er in de achtertuin, aan de woning, een aansluiting voor een buitenlamp geplaatst. Hier kun je zelf een buitenlamp ophangen.

Parkeren 
Je parkeert op eigen terrein voor de woning. De parkeerplaats wordt aangelegd met graskeien. Op deze manier kan regenwater gemakkelijk in de bodem worden opgenomen.  Aan de parkeerplaats mag niets worden veranderd. Ook zijn eigen hekken en omheiningen niet toegestaan.

Containers
Achter in de tuin is ruimte voor drie containers, tegenover de berging.

Brandgang
De brandgang (het achterpad) moet altijd toegankelijk zijn als toegang naar de tuin en als vluchtweg.

CONTACT

Bedrijf

Contact

Werkzaamheden

Nijestee:

(050) 853 35 33
info@nijestee.nl

06 - 123 585 14

reparaties aan jouw
woning

Boekema:

(050) 579 14 68

glas en glasschade

Energiewacht:

(088) 555 30 00

(vloer)verwarming,
warmtepomp, WTW,
wasruimte

Waterbedrijf:

(050) 368 86 88

watervoorzieningen

Van der Velden:

(050) 313 88 22

toilet en riolering