Huren met zon

Geplaatst op

Andrea Broos uit de D.D. Eisenhowerstraat kreeg dankzij het project Huren met Zon in december 2020 zonnepanelen op het gezamenlijke dak van haar woongebouw. Dit project is een samenwerking tussen Nijestee en energiecoöperatie Grunneger Power om bewoners te helpen met energie besparen. Andrea vertelde over haar ervaring met de zonnepanelen.

HET BEGIN

Andrea hield zich al bezig met duurzaamheid: “Door het aanbod van Nijestee voor zonnepanelen op ons dak zag ik de kans om er nog meer in te duiken. Dit was ook nog eens vlak na een rondleiding over duurzaamheid in een energieneutraal gebouw. We hadden aan het einde een discussie over duurzaamheid en zonnepanelen. Daar werd ik erg enthousiast van. Dus toen Nijestee vroeg of wij panelen op ons gezamenlijke dak wilden, stond ik natuurlijk vooraan!”

ENTHOUSIASME

Andrea Broos zette zich er met hart en ziel voor in om samen met haar buren zonnepanelen te krijgen. In een wooncomplex moet minimaal tweederde van de bewoners akkoord zijn met een project om deel te kunnen nemen aan Huren met Zon. Andrea had de lat nog hoger liggen. “Ik raakte zo enthousiast van het aanbod dat ik wilde dat al mijn buren meededen. Dat ging niet zonder slag of stoot en lukte uiteindelijk ook niet. We hadden te weinig deelnemers en ik heb er veel energie in gestoken om mijn buren te motiveren. Ikzelf begrijp niet goed waarom mensen niet mee willen doen. Dat frustreerde wel eens. Gelukkig kregen we uiteindelijk toch zonnepanelen van Nijestee.”

Denk aan de toekomst van de nieuwe generatie. Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor hen.

REDENEN OM MEE TE DOEN

De redenen om zelf mee te doen aan het project Huren met Zon lagen voor Andrea voor de hand: “De panelen wekken gratis lokale, groene stroom op. Ik kan op deze manier weer mijn kleine steentje bijdragen aan een betere wereld. Ik bespaar ook nog op mijn energierekening. Ik kreeg 12 euro huurverhoging vanwege de zonnepanelen. Mijn voorschot voor de energie heb ik daarom met 12 euro omlaag gezet. Ik krijg immers gratis stroom van de panelen. Vaak bespaar ik nog meer op mijn energierekening bovenop die 12 euro. Ik verdien er dus zelfs nog aan.”

HOE IS HET NU?

De zonnepanelen bevallen Andrea heel erg goed. Ze moest in het begin wel even omdenken. “Ik moet nu mijn apparaten overdag aanzetten in plaats van ‘s nachts tijdens daluren. Overdag schijnt de zon en wekken de panelen dus energie op. Eigenlijk is dat wel fijn. Mijn vaatwasser maakt bijvoorbeeld veel lawaai en dat is vervelend ‘s nachts. Nu weet ik dat de zon rond 5 uur ‘s middags vol op de panelen schijnt. Dan wekken ze de meeste energie op. Rond die tijd begin ik te koken op mijn inductieplaat. Als ik dan mijn witgoedapparaten ook aanzet, scheelt dat bij elkaar behoorlijk op de energierekening.”

SAMEN OP NAAR DE TOEKOMST

Al met al viel het niet mee om het voor elkaar te krijgen dat de D.D. Eisenhowerstraat mee mocht doen aan Huren met Zon. “De aanloop duurde wel lang omdat niet genoeg mensen mee wilden doen. Mensen denken dat het veel gedoe is. Dat is helemaal niet zo. Toen de installatie eindelijk begon, was het zo klaar. Daarom zou ik ook tegen andere bewoners van Nijestee willen zeggen: “Denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan de toekomst van de nieuwe generatie. Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor hen. We moeten uiteindelijk toch naar energieneutraal en dat kunnen we alleen samen!”

DE GROENE BEWONERS

Wil je net als Andrea ook een groene bewoner worden? Je kunt jouw woongebouw opgeven voor Huren met Zon als je via Nijestee huurt! Lees hier hoe dat werkt.

Tekst & foto’s: Grunneger Power

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Binnenstebuitendag 2019: Met bewoners in gesprek over een groene woonomgeving

Hoe belangrijk is een groene woonomgeving voor bewoners en wat is daarbij de rol van een woningcorporatie? Tijdens de dertiende editie van onze BinnensteBuitendag spraken we in de Coendersborg met ongeveer 120 huurders over het belang van groen in de stad. Deze editie had een speciaal tintje door het 100-jarig bestaan van Nijestee dit jaar.
Lees meer

Nijestee brengt gevolgen oorlog Oekraïne in kaart

Woningcorporatie Nijestee wil dat iedereen kan kiezen waar hij of zij – betaalbaar – wil wonen. Daarom investeren we continu in het verduurzamen van onze woningen en het bijbouwen van nieuwe woningen. We streven ernaar om continuïteit daarin te waarborgen, ook als er hindernissen te overwinnen zijn door de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne.
Lees meer