Wonen in de Dreesflat

Geplaatst op

Direct aan het Hoornsemeer staat de twaalf verdiepingen tellende Willem Dreesflat. Uniek aan het gebouw is niet alleen dat er uitsluitend 55-plussers wonen en dat nieuwe huurders door een selectiecommissie worden voorgedragen, maar ook dat alle 53 appartementen sociale huurwoningen zijn – van woningcorporatie Nijestee. Bewoners Henny van Hogen (sinds de oplevering in 1990) en Nico Staal (sinds 2015) vertellen over het reilen en zeilen binnen de flat.

“Het is heel bijzonder dat juist sociale huurwoningen op deze plek aan het water zijn gekomen”, vertelt Henny van Hogen, bewoonster van het eerste uur. “Woningbouwvereniging Gruno [wat later Nijestee werd] en wethouder Ypke Gietema hebben daarin een grote rol gespeeld.” Van de dik zeventig mensen die in 1990 hun intrek namen in de Dreesflat, wonen er nu nog zeven bewoners. De oudste is 97 jaar.

TREFPUNT

Op de eerste verdieping bevindt zich een algemene ruimte, die door een bewonersvereniging wordt beheerd: het Trefpunt. Bewoners komen daar meerdere keren per week samen voor koffie en activiteiten als sjoelen, rummikuppen, biljarten, bridgen, tekenen en schilderen. Nico Staal, bestuurslid van de flat: “Straks hebben we ook weer het jaarlijkse kerstdiner, een nieuwjaarsborrel, een stamppot-middag in februari en een paasbrunch. Vorig jaar hebben we met de boot een reisje naar Eernewoude gemaakt met een hele groep. Zo vinden er doorlopend activiteiten plaats.” Het gaat vooral om de gezelligheid, zegt Van Hogen: “Het praten tijdens de activiteiten speelt een grote rol omdat de meesten alleen zijn, er wonen niet zoveel echtparen meer.”

Alles wordt voor en door bewoners georganiseerd. Van Hogen: “Dat was vanaf het begin al zo. Je stelde je capaciteiten in dienst van de flat, anders ging je er niet wonen. Ik heb hier achttien jaar lang gymnastiekles gegeven – daar heb ik een professionele opleiding voor gevolgd – en Nordic walking. Het is een missie van mij om ouderen in beweging te houden. Ook gaf ik valpreventie en leerde ik hoe je overeind kunt komen als je bent gevallen. Ik vind het fijn dat ik toch op mijn manier een bijdrage heb kunnen leveren aan de flat.”

VANUIT IEDERE FLAT EEN STUKJE WATER

Niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor een woning. Staal: “Wij hebben een unieke situatie die je verder nergens anders in de stad aantreft. De normen om in aanmerking te komen voor een woning zijn dat ze 55-plus moeten zijn, ingeschreven moeten staan bij Woningnet en de inkomensgrens die geldt voor sociale woninghuur. Geïnteresseerden roepen we op voor een gesprek en dan kijken we of dat een beetje past. Vervolgens draagt een bewonerscommissie nieuwe bewoners voor aan Nijestee. Op het moment heb ik 23 aanvragen.”

Dat er veel animo is, is niet zo vreemd. Elke verdieping telt vijf woningen, allemaal met een andere indeling, maar allemaal met zicht op het meer. Staal: “Ik houd van het ruimtelijke uitzicht, de rust. Ik zou hier niet meer weg willen.” Van Hogen: “Je went nooit aan het plaatje. Het is altijd weer anders, altijd fascinerend. En het bijzondere is, is dat je vanuit iedere flat een stukje water kunt zien. En mensen die aan de andere kant wonen, vinden het fijn om de stad óók te kunnen zien.”

OVER DE DREESFLAT

De Willem Dreesflat is in 1990 door de voormalige woningbouwvereniging Gruno [nu Nijestee] opgeleverd en telt 11 woonverdiepingen met 53 senioren-huurwoningen aan de rand van het Hoornsemeer. Het gebouw is ontworpen voor de 'Stichting Eigentijdse Woonvormen voor Ouderen', de SEWO. Deze stichting was een fusie van de vereniging Jusentus en de Humanistische Stichting voor Huisvesting van Ouderen (HSHO). In 1991 werd de ‘SEWO-toren’ omgedoopt tot Dreesflat en werd de 9.000e woning van Gruno gevierd. Nieuwe bewoners hoeven tegenwoordig geen bepaalde levensovertuiging meer aan te hangen. In het Trefpunt in de flat, op de eerste verdieping, worden regelmatig activiteiten door en voor de bewoners georganiseerd. De woningen worden verhuurd via WoningNet Groningen.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Opdrachtgeverschap begint met samenwerken

Nijestee is al meer dan 100 jaar een belangrijke partner in de ontwikkeling van onze mooie stad. Bijvoorbeeld als opdrachtgever voor nieuwbouw en onderhoud. Goed opdrachtgeverschap begint wat ons betreft bij de manier waarop we samenwerken met onze partners. Dit hebben we, samen met partners, verwoord in onze visie op opdrachtgeverschap.
Lees meer

Uitstel afbreken 154 woningen in Oosterparkwijk

Nijestee stelt het afbreken van 154 woningen aan de Vinkenstraat, Oliemuldersweg en Oosterhamrikkade uit. Nijestee gaat nu groot onderhoud plegen zodat de woningen nog (ongeveer) 15 jaar beschikbaar blijven voor huurders in de stad.
Lees meer