Corpus den Hoorn

Corpus den Hoorn is een wijk in het zuiden van de stad Groningen. De wijk ligt ten westen van het Noord-Willemskanaal en ten zuiden van het Stadspark. Het oudste deel van de wijk dateert uit de vijftiger en zestiger jaren van de twintigste eeuw. Het bestaat voornamelijk uit sociale woningbouw. De straten in dit gedeelte zijn vernoemd naar bekende medici.

Deze wijk kwam tot stand tussen 1956 en 1960; het was voor de stad Groningen de eerste grootschalige stadsuitbreiding van na de oorlog. De naam Corpus den Hoorn komt van een klooster dat in een hoek ("hörn") aan de weg Groningen-Paterswolde stond. Met ‘corpus’ wordt het land bedoeld dat een klooster zelf in gebruik had. Corpus den Hoorn staat dan ook voor het land van het klooster Maria ten Hoorn.

Het is de eerste Groningse wijk die werd opgezet vanuit het ideeëngoed van de wijkgedachte, een sociologisch getinte opvatting over wonen, die in de naoorlogse nieuwe woonwijken in heel Nederland is toegepast.

Op de website van de Wijkraad Corpus den Hoorn leest u informatie over de wijk en de activiteiten. Op de website van de Semmelstee vindt u activiteiten voor jong en oud in de wijk.

Ontwikkelingen in de wijk

Nijestee is in Corpus den Hoorn bezig met het bouwen van nieuwe woningen. De eerste twee delen van het nieuwbouwplan Semmelweisstraat zijn klaar. Zo is er op de begane grond onder andere De Semmelstee, een Multifunctioneel Centrum (MFC), gerealiseerd, met daarin ruimte voor  jongeren en medewerkers van het sociaal team. De voorbereiding van de vernieuwing van het laatste deel van de Semmelweisstraat start begin 2016. Dit is het gebied waar nu het oude gebouw van de Buurt- en speeltuinvereniging staat. De planning is om in 2017 te beginnen met de bouw.

Aanbod

Nijestee verhuurt in Corpus den Hoorn woningen voor gezinnen, ouderen en een- en tweepersoonshuishoudens. Als er sociale huurwoningen beschikbaar komen, vindt u deze via WoningNet. Soms bieden we ook voormalige sociale huurwoningen te koop aan. Nijestee verhuurt ook parkeerplaatsen in Corpus den Hoorn, bijvoorbeeld in de parkeergarage in de Semmelweisstraat. Dat aanbod vindt u hier.

Meedoen of -praten?

Heeft u een idee om de buurt nog mooier te maken? Neem dan contact op met Yvette de Vries, de wijkcoördinator van Nijestee voor deze wijk. Zij kan u helpen om te zien of uw idee uitgevoerd kan worden. U kunt haar bereiken via telefoonnummer (050) 853 35 33 of via woonzaken@nijestee.nl.

Onderhoudsplannen in de wijk voor 2017

Adres Geplande werkzaamheden
Boerhaavelaan 58 t/m 84, Semmelweisstraat 11 t/m 31, Pasteurlaan 55 t/m 81 Kunststofkozijnen, reinigen en sealen
Boerhaaveln 191 t/m 253
Buitenschilderwerk, balkons, galerijen en buitentrappen
Mad Curierstraat 73 t/m 143
Buitenschilderwerk, vervangen voordeuren
Pasteurlaan 1 t/m 25, Donderslaan 25, 25-1, 26 t/m 34, Boerhaavelaan 2 t/m 26
Kunststofkozijnen, reinigen en sealen
Pasteurlaan 27 t/m 53, Boerhaavelaan 30 t/m 56
Kunststofkozijnen, reinigen en sealen
Pasteurlaan 28 t/m 62, Paracelsusstraat 1 t/m 35
Kunststofkozijnen, reinigen en sealen
Paterswoldsewg 626 tm 696
Buitenschilderwerk, vervangen voordeuren

Tweets uit de wijk

Tweets uit de wijk

Yvette de Vries is wijkcoördinator bij Nijestee in @CorpusdenHoorn. Zij twittert over acties, nieuwtjes en projecten.