Corpus den Hoorn

Corpus den Hoorn is een wijk in het zuiden van de stad Groningen. De wijk ligt ten westen van het Noord-Willemskanaal en ten zuiden van het Stadspark. Het oudste deel van de wijk dateert uit de vijftiger en zestiger jaren van de twintigste eeuw. Het bestaat voornamelijk uit sociale woningbouw. De straten in dit gedeelte zijn vernoemd naar bekende medici.

Deze wijk kwam tot stand tussen 1956 en 1960; het was voor de stad Groningen de eerste grootschalige stadsuitbreiding van na de oorlog. De naam Corpus den Hoorn komt van een klooster dat in een hoek ("hörn") aan de weg Groningen-Paterswolde stond. Met ‘corpus’ wordt het land bedoeld dat een klooster zelf in gebruik had. Corpus den Hoorn staat dan ook voor het land van het klooster Maria ten Hoorn.

Het is de eerste Groningse wijk die werd opgezet vanuit het ideeëngoed van de wijkgedachte, een sociologisch getinte opvatting over wonen, die in de naoorlogse nieuwe woonwijken in heel Nederland is toegepast.

Op de website van de Wijkraad Corpus den Hoorn leest u informatie over de wijk en de activiteiten. Op de website van de Semmelstee vindt u activiteiten voor jong en oud in de wijk.

Ontwikkelingen in de wijk

Nijestee is in Corpus den Hoorn bezig met het bouwen van nieuwe woningen. De eerste twee delen van het nieuwbouwplan Semmelweisstraat zijn klaar. Zo is er op de begane grond onder andere De Semmelstee, een Multifunctioneel Centrum (MFC), gerealiseerd, met daarin ruimte voor  jongeren en medewerkers van het sociaal team.

Aanbod

Nijestee verhuurt in Corpus den Hoorn woningen voor gezinnen, ouderen en een- en tweepersoonshuishoudens. Als er sociale huurwoningen beschikbaar komen, vindt u deze via WoningNet. Soms bieden we ook voormalige sociale huurwoningen te koop aan. Nijestee verhuurt ook parkeerplaatsen in Corpus den Hoorn, bijvoorbeeld in de parkeergarage in de Semmelweisstraat. Dat aanbod vindt u hier.

Meedoen of -praten?

Heeft u een idee om de buurt nog mooier te maken? Neem dan contact op met Jonathan Euverman, de wijkcoördinator van Nijestee voor deze wijk. Hij kan u helpen om te zien of uw idee uitgevoerd kan worden. U kunt hem bereiken via telefoonnummer (050) 853 35 33 of via woonzaken@nijestee.nl.

Onderhoudsplannen in de wijk voor 2018

Adres Geplande werkzaamheden
A.J. Lutulistraat 8 t/m 34 Vervangen algemene armaturen voor LED-armaturen
Boerhaavelaan 105 t/m 167 Vervangen CV-ketels + aanpassen CV-installatie*
Boerhaavelaan 191 t/m 253 Vervangen CV-ketels + aanpassen CV-installatie*
Boerhaavelaan 21 t/m 83 Vervangen CV-ketels + aanpassen CV-installatie*
D. Eisenhowerstraat 2 t/m 112 Vervangen algemene armaturen voor LED-armaturen
Galenuslaan 32, 34, 36, 38, 46, 50 Buitenschilderwerk
H. Dunantlaan 47 t/m 93 Buitenschilderwerk + vervangen voordeuren
Kochstraat 65, 69, 71, 77, 79, 83, 85, 87 Buitenschilderwerk
Madame Curiestraat 116 t/m 162 Buitenschilderwerk + vervangen voordeuren
Paracelsusstraat 4, 6, 8, 12, 14, 18, 20, 22, 24 Buitenschilderwerk
Semmelweisstraat 1, 9 Buitenschilderwerk

*We vervangen alleen de CV-ketels die 18 jaar of ouder zijn.