Helpman

Helpman is een gevarieerde wijk in het zuiden van de stad. Met vooroorlogse straten en huizen, nieuwbouw, villa's en flats in een ruime groene opzet. Helpman heeft een eigen buurt winkelcentrum en de binnenstad is goed bereikbaar. Er is  ook veel groen: voor een wandeling in de buurt is niet alleen het Sterrebos populair, maar ook het Helperpad, het Groenesteinpark, Coendershof en de Helperzoom.

 

 

Helpman

Wijkcomité Helpman, de bewonersorganisatie, overlegt met de gemeente over alle zaken die belangrijk zijn voor de wijk.

Bewoners van de Tressenplaats kunnen voor al hun vragen terecht bij de complexbeheerder via (050) 571 67 48.

Aanbod

Nijestee verhuurt in Helpman een beperkt aantal woningen voor jongeren t/m 26 jaar. Als er woningen vrij komen, vindt u deze via WoningNet.

Coöperatieve Vereniging De Koevoet, Verlengde Hereweg 92-94, verhuurt ook woningen. Het ORKZ, dat staat voor Oude Rooms Katholieke Ziekenhuis, is een woonwerkpand met zo'n 250 bewoners. Ooit was het ORKZ het grootste kraakpand van Nederland. In 1979 is het nieuwe RKZ (het tegenwoordige Martiniziekenhuis) klaar en het oude RKZ komt leeg te staan, lijdzaam wachtend op een nieuwe bestemming. In september 1979 wordt het pand gekraakt en al snel krijgt de tijdelijk bedoelde kraakactie een permanent karakter. In 1981 koopt de gemeente het gebouw op. In 1985 geeft staatssecretaris Brokx toestemming voor een zelfbeheer-experiment voor de duur van vijf jaar. Met Nijestee wordt een ‘moeder-dochter’ constructie opgezet. De bewoners zijn nog steeds zelf verantwoordelijk voor alle onderhoud aan het pand. Naast een grote diversiteit aan woonruimtes worden in het ORKZ diverse ateliers, werkplaatsen en oefenruimtes verhuurd. Ook zijn in het ORKZ een bioscoop, een kroeg, een concertzaal en een expositieruimte gevestigd.

De Poli-panden aan de Emmastraat kennen een soortgelijk verleden en "moeder-dochter' constructie als het ORKZ met Nijestee.

Ontwikkelingen in de wijk

Nijestee gaat in Helpman nieuwe woningen bouwen aan de Van Houtenlaan. De afbraak van de voormalige zusterflat aan de Van Houtenlaan 27 is eind 2018 afgerond. Eind 2019 wordt naar verwachting gestart met de bouw van de nieuwe woningen. Kijk hier voor meer informatie over het nieuwbouwproject.

Meedoen of -praten?

Heeft u een idee om de buurt nog mooier te maken? Neem dan contact op met Marieke Zomer, de wijkcoördinator van Nijestee voor de wijk Helpman, het ORKZ en de Poli-panden. Zij kan u helpen om te zien of uw idee uitgevoerd kan worden. U kunt haar bereiken via telefoonnummer (050) 853 35 33 of via woonzaken@nijestee.nl.

Uw buurtbeheerder: Michael Bolein

Telefoonnummer: (050) 853 35 33
E-mail: woonzaken@nijestee.nl

Tweets van Nijestee

Tweets van Nijestee

Volg Nijestee en blijf op de hoogte van alle acties, nieuwtjes en projecten.