WKO-INSTALLATIE

Wat is een WKO?
WKO is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De techniek wordt tegenwoordig gebruikt om gebouwen en woningen te verwarmen en/of te koelen. De kou van de winter wordt opgeslagen in de bron en gebruikt voor koeling in de zomer. Hetzelfde verhaal geldt voor de warmte uit de zomer, die gebruiken we om jouw woningen te verwarmen in de winter.

Wat betekent de WKO voor jouw woning?
In jouw woning zit vloerverwarming. Het water dat door de vloerverwarmingsbuizen stroomt is minder warm dan bij traditionele verwarming. het is meer bedoeld als een constante verwarming. De manier van verwarmen noemen we ook wel lage temperatuur verwarming (LTV). Voor een beter comfort en om de stookkosten laag te houden, raden we aan de temperatuur-instelling eigenlijk niet de veranderen (maximaal + 1 of –1 graad). Het duurt lang en kost veel energie om de woning van bijvoorbeeld 15 naar 20 graden Celsius te krijgen.

Koelt het systeem jouw woning?
In de lente-periode wordt de WKO omgeschakeld. Het water wat vanaf dat moment door de verwarmingsbuizen stroomt is onverwarmd. De warmte uit de woningen wordt door het water opgenomen, afgevoerd en weer opgeslagen in de bodem voor de volgende winter. De temperatuur van de vloerverwarming zorgt voor enige verkoeling, het is alleen niet te vergelijken met de verkoeling die een airco-installatie biedt.

Kosten
Nijestee heeft hiervoor een contract afgesloten met een leverancier. Het is niet mogelijk zelf een leverancier te kiezen. Nijestee int maandelijks een voorschot. Het maandelijkse voorschot is geschat op ongeveer € 50 voor een studio en ongeveer € 65 voor een tweekamerappartement. De afrekening vindt jaarlijks plaats. 

Storing?
Werkt de installatie niet? Neem dan rechtstreeks contact op met de Energiewacht via (088) 555 30 00. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

WONINGEN

Wat regel je zelf?
Internet, televisie en telefoon
De woningen hebben een Ziggo- en KPN-aansluiting.

Elektra
Regel zelf een energieleverancier voor de stroom. In de woning zit een Perilex-stopcontact voor elektrisch koken.

Water
Regel zelf een contract bij Waterbedrijf Groningen. 

Intercom
Elke woning is voorzien van een touchscreen intercom met videofoon-functie.

Boren in de wanden
Er hangen posterlatten aan de muren, in de wanden mag je niet boren. Wel mag je boren in de muur, als je de afzuigkap moet bevestigen.

Koken
Je kookt elektrisch. Voor de kookplaat is een 2-fasen perilex-aansluiting aanwezig. Hier kun je een kookplaat op aansluiten van maximaal 7200Watt.

GEBOUW

Begeleid wonen
De 2e en 3e etage zijn gereserveerd voor jongeren die worden begeleid in het zelfstandig wonen.

Algemene ruimten
Per twee woonlagen kan er gebruik worden gemaakt van een algemene ruimte.

Toegang gebouw
Je krijgt 2 druppels, die toegang geven tot de centrale entree van het gebouw en de fietsberging. In de fietsenberging heb je plek voor 1 fiets. Ook zijn er 12 scooterplekken. De scooterplekken zijn in bruikleen door bewoners van De Helix, op dit moment is er wel een wachtlijst. 

Ramen
Het gebouw is voorzien van een glazenwasinstallatie en worden 4 keer per jaar gewassen.

Vuilnis
Achter het gebouw zijn ondergrondse vuilcontainers aanwezig.

WIL JE DE HELIX IN RECORDTEMPO GEBOUWD ZIEN WORDEN?

Bekijk hieronder dan een timelapse, waarin de hele bouwperiode in 3 minuten is vastgelegd. De film geeft een mooi beeld van dit bijzondere project.

Timelaps: Sije Kingma