BINNEN

Woning
De woningen hebben 3 slaapkamers, een vaste trap naar de zolder en een tuin met berging van 5 m². De woningen krijgen een individuele warmtepomp en zonnepanelen. De woningen zijn gasloos en duurzaam.

Huurprijs
De netto huurprijs is € 763,47 (prijspeil 2022). Huurtoeslag is mogelijk vanaf 23 jaar en afhankelijk van jouw inkomen. Maak een proefrekening om een beeld te krijgen van jouw maandlasten. Dit kan via www.toeslagen.nl.

Keuken
Kookplaat
De woning is gasloos. Je kookt op een elektrische-, inductie- of keramische kookplaat. De kookplaat met perilex-stekker koop je zelf. Op de perilex-aansluiting in de keuken kun je een maximaal vermogen van 11040 Watt aansluiten. De perilex-aansluiting van de wandcontactdoos moet overeenkomen met de aansluiting in de kookplaat. De stekker kan maar op 1 manier in de wandcontactdoos. Twijfel je? Vraag dan een erkend installateur om advies voordat je de kookplaat aansluit. Een verkeerde manier van aansluiten kan leiden tot een stroomstoring. Bij de oplevering van de woning is een perilex-aansluiting (zie afbeelding hieronder) in de keuken aangebracht. Hierop kan een kookplaat met een maximaal vermogen van 11040 Watt worden aangesloten. In de tussentijd kan er op verzoek van de bewoner een aanpassing zijn gedaan naar een lichter wattage. Check dit bij Nijestee via telefoon of e-mail. Een aanpassing in de meterkast is hiervoor nodig. Je kunt het ook op een later moment aanvragen door het klusformulier in te vullen via www.nijestee.nl/klussen.

Verlengd aanrechtblad
Een verlengd aanrechtblad is mogelijk. Als de vakman het plaatst, kost dit € 3,25 per cm. Plaats je het zelf dan bestel je het blad bij Nijestee voor € 2,50 per cm. Voor een verlengd aanrechtblad is vaak ook een steunwand nodig aan het uiteinde van het aanrechtblad. Het plaatsen van een steunwand door Nijestee kost eenmalig € 95. Plaats je het zelf dan bestel je de steunwand bij Nijestee voor € 59. Nijestee kan ook een uitsparing maken in het verlengde aanrechtblad voor de elektrische kookplaat. De kosten van een verlengd aanrechtblad met een uitsparing zijn € 3,75 per cm. Let op: alle genoemde prijzen voor aanpassingen in de keuken zijn op basis van prijspeil 2022. Dit kan jaarlijks aangepast worden. Check de actuele prijzen bij Nijestee.

Afzuigkap
Je schaft zelf een recirculatiekap aan of een motorloze afzuigkap met afsluitklep. Wij adviseren om te kiezen voor een recirculatiekap omdat dit beter samen gaat met het ventilatiesysteem. Dit is een afzuigkap met een actieve koolstoffilter. De kookdamp wordt aangezogen en de geuren worden geneutraliseerd. De schone lucht wordt daarna weer terug de keuken in geblazen. Voor deze afzuigkap is geen afvoerkanaal nodig. Een afzuigkap met motor is ook een optie. Er zit al een stopcontact boven het fornuis en een opening in de buitenmuur. Dit gat is aan de binnenkant afgesloten met een wit plaatje. Achter het plaatje zit een buis met daarin isolatie die bij het aansluiten van een afzuigslang moet worden verwijderd. De buis door de muur is aangesloten op het rooster in de buitengevel. Een extra (klep)kastje boven de afzuigkap is mogelijk. Voor het leveren en plaatsen betaal je een eenmalige bijdrage van € 149. Je kunt dit aanvragen door het klusformulier in te vullen op onze website via www.nijestee.nl/klussen.

Vaatwasseraansluiting
In de keuken zit een aansluiting voor een vaatwasser. Een vaatwasser schaf je zelf aan. Wil je de vaatwasser in het keukenblok verwerken? Dit kan alleen met een smalle vaatwasser van 45 cm. Het keukenkastje zelf is 50 cm breed. De vakman van Nijestee verwijdert dan één van de kastjes. Ook plaatst hij aan het uiteinde van het aanrechtblad een steunwand en past hij de plint aan. Je betaalt hiervoor een eenmalige bijdrage van € 165. Let op: Het verwijderde kastje moet je bewaren.

Je kunt er ook voor kiezen het aanrechtblad te verlengen en daaronder, naast het keukenblok, de vaatwasser te plaatsen. Tegen meerprijs plaatsen wij dan een verlengd aanrechtblad en een steunwand. Ook leveren wij tegen meerprijs een frontje voor je inbouwvaatwasser, het plaatsen doe je zelf. Voor het frontje betaal je € 65.

Wand- en plafondafwerking
De wanden zijn behangklaar. Dit betekent dat de wanden niet glad genoeg zijn om te sausen maar wel om te behangen. In de praktijk betekent dit dat je kleine oneffenheden op de wanden kunt tegenkomen. Hier kun je prima overheen behangen. We adviseren de wanden licht op te schuren voordat je gaat behangen. De wanden bestaan uit verschillende materialen.

In de overgang van de verschillende materialen kunnen droogte-scheuren ontstaan, dit noemen we krimpscheuren. Deze krimpscheuren kunnen geen kwaad. Als je een wand saust of stuukt kun je na een tijdje deze scheuren gaan zien. Daarom raden we aan om de wanden te behangen met glasvezelbehang of renovlies. Het behang hecht beter als je van tevoren zorgt voor een goede voorstrijk. De plafonds zijn gespackt met een witte korrelige structuur.

Vloerafwerking
Op de begane grond is vloerverwarming. In de badkamer en de slaapkamers vind je radiatoren met een convector. Een radiator met convector is een indirecte vorm van verwarming. Het verwarmingselement zuigt koude lucht aan en warmt die op. De warme lucht stijgt tot aan het plafond, koelt af en zakt opnieuw zodat het proces zich kan herhalen. Het heeft als voordeel dat de ruimte gelijkmatig opwarmt. De radiatoren met convector zijn per ruimte in te stellen via een thermostaat aan de wand naast de deur. Op zolder is een elektrapunt aanwezig voor een elektrische radiator.

Je koopt zelf een vloer. Zorg ervoor dat de begane grondvloer geschikt is voor vloerverwarming. De maximale weerstand van een laminaatvloer en ondervloer mag 0,15 m²K/W bedragen. Laminaat heeft een gemiddelde weerstand (R-waarde) van 0,06 m²K/W en een ondervloer gemiddeld 0,03 m²k/W. Hoe lager de totale R-waarde is, hoe sneller de ruimte op temperatuur is. Vraag bij aanschaf van de vloer advies van een specialist. Voor een goede geluidsisolatie is een ondervloer nodig met een minimale geluidsdemping van 10db. Wil je plavuizen of een vinylvloer? Vraag Nijestee naar de voorwaarden. Houd rekening met elkaar.

Boren in wanden, kozijnen en vloeren
In de wanden zitten veel leidingen. Boor daarom zo weinig mogelijk in wanden. Je mag hier wel in boren voor het ophangen van gordijnen. Gebruik een leidingzoeker voordat je gaat boren. We willen je vragen om niet te boren in de houten kozijnen, bijvoorbeeld voor het het ophangen van rolgordijnen. Heb je geen alternatief? Dan graag de gaatjes voorboren en RVS-schroeven gebruiken. Zo voorkom je dat de schroeven gaan roesten en afbreken. Het is niet toegestaan om te boren of te spijkeren in de vloer. Dit is vanwege de leidingen van de vloerverwarming en leidingen naar de radiatoren die door de vloer lopen. Je vindt de aansluiting voor de vloerverwarming (vloerverdeler) onder de trap en in de technische ruimte op zolder. De vloerverdeler onder de trap is afgesloten door een kastje met een deur. Dit kastje moet altijd toegankelijk blijven.

Verwarming door een warmtepomp
De woning heeft een eigen warmtepomp in de afgesloten technische ruimte op zolder. De warmtepomp verwarmt het water van de vloerverwarming en de radiatoren. Ook zorgt het voor warm water in de douche en keuken. De warmtepomp vervangt de centrale verwarming. Het werkt alleen niet op gas, maar haalt de energie voor het verwarmen uit het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur. Daarnaast wordt elektra gebruikt om bij te verwarmen. De warmtepomp heeft een voorraadvat met boiler. 

In elk vertrek zit een thermostaat om de temperatuur te regelen. Voor een comfortabel gevoel in huis adviseren wij om de thermostaat op een constante temperatuur te laten.

Ventilatie door Warmteterugwinning (WTW)
De woning is voorzien van een Warmteterugwinning ventilatiesysteem. Dit zorgt voor constante ventilatie in de woning en verwarmt de lucht die van buiten komt. De WTW is aangesloten op elektra en verbruikt stroom. Voor een comfortabel en constant klimaat in de woning adviseren we om ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden, dan werkt het systeem optimaal. Tip! Om even snel te luchten, zet kort de draai-kiepramen open. Je bedient de WTW met een schakelaar in de woonkamer. De WTW zit in de technische ruimte op zolder. Zorg ervoor dat de WTW altijd aan staat. Schakel je deze uit, dan krijg je geen aanvoer van frisse lucht. Voor een goede werking van de WTW adviseren we om de filters regelmatig schoon te maken met een stofzuiger. In een korte gebruikershandleiding leggen we uit hoe je dit het beste kunt doen. Scan de QR-code in de meterkast voor de handleiding.

Elektraverbruik
De warmtepomp gebruikt stroom en is aangesloten op de elektra van de woning. Je elektraverbruik neemt waarschijnlijk toe ten opzichte van het gebruik in je huidige woning. Daar staat tegenover dat je geen gas gebruikt en de woning is voorzien van zonnepanelen. Het geschatte elektraverbruik van de warmtepomp ligt tussen de 3000-3500 kWh. Let op: je totale elektraverbruik hangt af van de samenstelling van je huishouden en hoeveel elektra de personen in het huis zelf nog gebruiken. De warmtepomp heeft een voorraadvat met boiler. Deze heeft een inhoud van 165 liter. De boiler levert warm water voor het douchen, maar ook voor gebruik van de wastafel en de keuken. Het verwarmen van een helemaal leeg voorraadvat kost tijd en energie. Tussentijds bijvullen en verwarmen is beter en kost minder energie. Houd er rekening mee dat je niet oneindig lang kunt douchen. Als er warm water uit een boiler wordt getapt dan vult het systeem het vat direct weer met koud water. Dit om het temperatuur verlies te minimaliseren en om warm en koud water met elkaar te vermengen. Hoe meer er in één keer uitgaat hoe langer het duurt voordat dat weer helemaal warm en op temperatuur is.

Ramen en deuren
De (meeste) ramen hebben een draai- en een kiepstand. De voordeur en de terrasdeur hebben een meerpuntssluiting.

Toevoerpunten in het plafond
In de woonkamer, keuken en alle slaapkamers zitten toevoerpunten in het plafond . Deze zorgen voor warme lucht en zijn aangesloten op de WTW. De ventielen zijn ingesteld door de installateur. Draai hier zelf niet aan, dan ontregel je de installatie.

Rookmelder
Er zit een rookmelder in de hal, op de overloop van de 1e etage en op zolder. Deze zijn aangesloten op elektra. Valt de stroom uit? Dan schakelt deze automatisch over op de batterij. Is de batterij leeg? Dan piept de rookmelder 1 keer per minuut. Je vervangt zelf de batterij.

Badkamer
Wil je een douchescherm of -gordijn plaatsen? Bevestig dit aan de wanden. Boor niet in de tegels maar in de voegen. Voorkom lekkage en boor niet in de vloeren in verband met de leidingen in de vloer.

Wasmachine en droger
De aansluiting voor de wasmachine en condensdroger zit in de technische ruimte op zolder. De condensdroger mag een maximaal vermogen hebben van 3500 Watt. De apparaten zitten op een aparte groep en zijn tegelijk te gebruiken.

Zolder
Technische ruimte in de woning
Op zolder vind je de technische ruimte. Deze ruimte is afgesloten met een extra isolerende wand en deur. Hier vind je de:
• warmtepomp
• warmteterugwinning ventilatiesysteem (WTW)
• omvormer zonnepanelen met werkschakelaar
• aansluiting voor de wasmachine en condensdroger
• vloerverwarmingsverdeler
• dakunit warmtepomp

Knieschotten
De knieschotten op zolder hebben een dragende functie voor het dak. Het is niet toegestaan om deze weg te halen of er luiken of deuren in te maken. Achter het knieschot zijn ook installatieleidingen gemonteerd die kwetsbaar zijn en niet verplaatst of beschadigd mogen worden. De panelen zijn dichtgeschroefd zodat het leidingwerk bereikbaar blijft voor onderhoud in de toekomst.

Sleutels
Je ontvangt 8 sleutels die passen op de voordeur, terrasdeur, berging en schuttingdeur. Voor de poort van de brandgang krijg je 2 aparte sleutels.

Meterkast
De meterkast vind je in de hal bij de voordeur. In de meterkast zit:
• de elektrameter;
• de watermeter;
• de hoofdschakelaar;
• de groepenkast en de kaart met uitleg over de
verschillende groepen;
• 1 dubbele wandcontactdoos voor o.a. modem;
• de plattegrond van de woning. Hierop zie je welke
installaties in de woning zitten en waar je deze kunt
vinden;
• de qr-code, die leidt tot de digitale versie van deze folder.

Heb je problemen of vragen? Neem dan contact met ons op. Dit kan per mail via info@nijestee.nl, telefonisch via (050) 853 35 33 of stuur een WhatsApp-bericht naar 06 12 35 85 14.

Telefoon, televisie en internet
De woning heeft een glasvezel- en een CAI-aansluiting. Je regelt tv, internet en telefonie zelf. Je kunt via de glasvezelaansluiting van KPN uit meerdere aanbieders kiezen. De CAI-aansluiting is van Ziggo. De woonkamer en de (grootste) slaapkamer hebben een CAI-aansluiting. De aansluit- en abonnementskosten zijn voor eigen rekening. De provider komt langs voor de aansluiting en zorgt voor signaal en verbinding met de binnen installatie. Nijestee is hierin geen partij.

Waterbedrijf Groningen
Voor de levering van water sluit je een contract af bij Waterbedrijf Groningen.

BUITEN

Zonnepanelen
Op het dak liggen 12 zonnepanelen (eindwoningen hebben er 13). De zonnepanelen zijn via de omvormer aangesloten op de meterkast. De omvormer zet de zonne-energie om in elektriciteit. Wanneer de zon schijnt, wordt er elektriciteit opgewekt. De zonne-energie zorgt voor een besparing op je energierekening. Wanneer je niets verbruikt, wordt de elektriciteit teruggeleverd (saldering) aan jouw energieleverancier.

Let op! De afspraken over saldering hangen af van jouw energieleverancier en wettelijke regels hierover.
Deze kunnen tussentijds wijzigen. Voor elektra kies je zelf een energieleverancier. Zorg ervoor dat je het contract laat ingaan op de dag van huuringang. Als bewoner geef je zelf aan de leverancier door dat jouw woning zonnepanelen heeft. De energieleverancier stelt jouw voorschotbedrag vast. Controleer elke maand de opbrengsten via jouw energieleverancier. In de meterkast zit een schermpje waarop je de teruggavestand van de elektriciteit kunt zien . Controleer hiermee regelmatig of de zonnepanelen opbrengst terugleveren.

Tuin en berging
In de tuin komt een terras aan de gevel en een pad naar de berging. De berging heeft een stopcontact. De aangebrachte tuinafscheidingen en bestrating in de voor- en achtertuin mag niet worden uitgebreid of verwijderd. De stroken met aarde zijn bedoeld voor beplanting of gras. Een groene, beplante tuin zorgt voor een betere afwatering van het regenwater en voor meer groen in de buurt. Tussen de tuinen plaatsen we een houten schutting. De 2 eindwoningen krijgen aan de zijkant een gemetselde tuinafscheiding.

De tuin is ongeveer 7 meter diep en sluiten we af met hekwerk en een poort naar de brandgang. Op het hekwerk brengen we beplanting aan. De brandgang achter de woningen sluiten we aan beide zijden af met een poort.

Alleen de 14 bewoners van dit blok krijgen toegang tot de brandgang. Zorg dus dat je de deur goed afsluit. De brandgang moet altijd toegankelijk zijn als toegang naar de tuin en als vluchtweg. Rond de voortuin wordt een lage liguster haag geplant. Het groenonderhoud aan de hagen voeren wij op vaste momenten uit. Het overige groenonderhoud doe je zelf. De voortuinen zaaien we in met gras. Wil je in de voortuin wat extra ruimte om even je fiets te stallen? Gebruik dan honingraat-tegels. Deze tegels zorgen voor goede afwatering. In de voor- en achtertuin is het niet toegestaan om overkappingen, tuinhuisjes en andere bouwwerken te plaatsen. Neem contact op met Nijestee als je veranderingen in de tuin wilt aanbrengen. Je kunt ook het klusformulier invullen op onze website via www.nijestee.nl/klussen.

Verlichting
Bij de voordeur zit een buitenlamp. In de achtertuin is aan de zijkant van de berging een buitenlamp met sensor geplaatst waarmee de schuurdeur en de brandgang verlicht worden. Ook is er in de achtertuin, aan de woning, een aansluiting voor een buitenlamp geplaatst. Hier kun je zelf een buitenlamp ophangen. De lampen zijn aangesloten op de elektrameter van de woning.

Zonwering
Nijestee plaatst geen zonwering. Je kunt dit plaatsen op eigen kosten. De architect adviseert de volgende kleuren te gebruiken:
• Doek 70826 Grijs Karamel
• Kast begane grond voorgevel en kopgevel: RAL 6010 Groen
• Kast bovenverdieping voorgevel en kopgevel: 9010 Zuiver Wit
• Kast begane grond achtergevel: 9010 Zuiver Wit
• Kast bovenverdieping achtergevel: RAL 9010 Zuiver Wit

Aan het plaatsen van zonwering zijn specifieke voorwaarden verbonden. Neem contact op met Nijestee om de mogelijkheden te bespreken.

De Deur in Huis
De architect De Deur in Huis maakte een ontwerp voor de eengezinswoningen. De groen-wit-zwarte metselwerk-tableaus bij de voordeuren zijn gebaseerd op 14 voormalige voetbalshirts van de FC.

Parkeren
In de Oosterparkwijk is betaald parkeren ingevoerd. Je kunt een parkeerplaats huren op het parkeerterrein achter jouw woning: bij De Zaag (Langezijde). Een parkeervergunning aanvragen bij de gemeente Groningen om op straat te parkeren, is niet mogelijk. Wil je een parkeerplaats huren? Check de beschikbaarheid door een e-mail te sturen naar vrijesectorhuur@nijestee.nl. Als bewoner kun je een parkeerplaats huren naast het woongebouw voor € 32,36 per maand. Dit is de huurprijs tot 1 juli 2022. De huurprijs kan jaarlijks per 1 juli worden aangepast.

Ondergrondse vuilcontainer
Je kunt je huisvuil kwijt in de ondergrondse vuilcontainer aan de Langezijde. Je opent deze containers met een huisvuilpas van de gemeente Groningen.

PLATTEGRONDEN

Klik op het adres om de plattegrond van de woning te bekijken.

Jan Groningerstraat 8
Jan Groningerstraat 12
Jan Groningerstraat 14
Jan Groningerstraat 16
Jan Groningerstraat 18
Jan Groningerstraat 20
Jan Groningerstraat 24

ALGEMEEN

Nijestee biedt ruimte
Nijestee biedt graag ruimte aan huurders die zorg nodig hebben. We werken hier samen met Wender. We reserveerden voor hen 1 woning. In deze woning woont een gezin dat begeleiding krijgt om zelfstandig te wonen.

Huisdieren
Huisdieren zijn toegestaan. Uiteraard zorg je er zelf voor dat ze geen overlast veroorzaken. Het is niet toegestaan om een kattenluik in de deur te plaatsen.

Buurtbeheer
Willem Pieter Schoonveld is de buurtbeheerder namens Nijestee. Hij is aanspreekpunt voor bewoners en
bewaakt de leefbaarheid. Buurtbeheerders zijn regelmatig aanwezig in de buurt voor een ronde. Heb je een vraag of opmerking voor Willem Pieter? Neem dan contact met hem op (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag) via (050) 853 37 07 of woonzaken@nijestee.nl.

HANDLEIDINGEN VAN INSTALLATIES

Handleiding warmtepomp
Handleiding WTW en cv-ketel
Handleiding installaties