EERSTE BOOM

De eerste boom is een zakdoekjesboom. Deze boom is op vrijdag 29 november 2019 geplant door wethouder Roeland van der Schaaf en Nijestee-directeur Pieter Bregman.

De boom is geplant in een binnenterrein in de Oosterparkwijk, op de hoek van de Gorechtkade en de Ripperdalaan. Deze wijk bestaat in 2019 ook 100 jaar, Nijestee verhuurt hier de meeste woningen.

ZAKDOEKJESBOOM

De zakdoekjesboom (Davidia involucrata) is afkomstig uit West-China en wordt tussen de 8 en 15 meter hoog. In Nederland is het een vrij zeldzame boom die vooral bekend staat om haar spectaculaire bloei. Het is een boom die vlinders, bijen en hommels aantrekt.  

In mei en juni bloeit de zakdoekjesboom met paarse bloemhoofden en groene bladeren. Hier komen vlinders op af. Het bijzondere aan deze boom is dat de groene bladeren verkleuren naar lange roomwitte bloemen. Het lijken net zakdoekjes (vaantjes of luiers), vandaar de naam van de boom.

De opvallende bloemen verschijnen op het meerjarige hout en komen mooi tot bloei als de boom ongeveer 8 jaar oud is. Na de bloei verschijnen er steenvruchten die op noten lijken.

In de herfst verkleurt het blad heel fraai van geel, oranje naar paarsrood. In de winter verliest de boom haar blad.