Technisch Adviseurs komen veel bij onze bewoners thuis. Ze geven adviezen over bijvoorbeeld verduurzaming van de woning of vocht en schimmel. Bij complexe zaken als vernieuwing van keukens en badkamers adviseren ze de onderhoudsmedewerkers van de afdeling Service. Dit is een greep uit de dagelijkse werkzaamheden van het team van 7 Technisch Adviseurs bij Nijestee. Cor de Jonge vertelt over wat zijn vak inhoudt en wat hij er zo mooi aan vindt.

Vooral de combinatie van het technische met het sociale deel is wat Cor het mooist vindt aan zijn werk en wat hem veel voldoening geeft. Vaak willen bewoners ook iets anders bespreken. Bewoners vertellen bijvoorbeeld dat ze moeite hebben om de hoge energierekening te betalen. De technisch adviseurs denken dan mee en geven tips. Of een bewoner wil gewoon even een praatje maken. Daar bieden de technisch adviseurs ruimte voor.

“Ik vind het mooi om te zien hoe blij een bewoner is met een nieuwe keuken of badkamer.”

Cor de Jonge - Technisch Adviseur

Met een glimlach

Vorig jaar vierde Cor zijn 25-jarig werkjubileum bij Nijestee. Hij is nog steeds erg blij met zijn werk: “Ik vind het mooi om te zien hoe blij een bewoner is met een nieuwe keuken of badkamer. Hij zit wel eerst ruim een week ‘in de troep’, maar krijgt er heel wat moois voor terug!”

Na zijn studie Bouwkunde en militaire dienst, ging de geboren en getogen Stadjer bij de gemeente Groningen aan de slag. Totdat hij in 1996 een vacature voor inspecteur zag bij (toen nog) Woningbouwvereniging Gruno en begon met het werk dat hem op het lijf geschreven is. In 1998 ging Gruno samen met Woningbouwvereniging Groningen en werd Nijestee.

Cor is heel benaderbaar en altijd vrolijk. Deze eigenschappen komen goed van pas in zijn werk. Niet alleen bij collega’s, maar ook bij bewoners: “Ik kom altijd met een glimlach binnen en hierdoor breek ik bij de voordeur al meteen het ijs!”

Tips en trucs

Als Technisch Adviseurs bij een bewoner thuis zijn, geven ze ook tips en trucs voor andere dingen dan waarvoor ze eigenlijk langskwamen. Cor: “Ik zie vaak gordijnen die voor de radiator hangen. Of dat een bank de warmte tegenhoudt. Ik geef dan de tip om dit anders te doen, omdat de woning niet goed verwarmd wordt.” Ook geven ze bewoners extra uitleg over de mechanische ventilatie of de zonnepanelen.

Werkplezier

Cor is dankbaar voor de fijne collega’s en werksfeer bij Nijestee. Hij zat jarenlang in het bestuur van de personeelsvereniging en organiseerde toen vele activiteiten met en voor collega’s. Daarnaast zit hij in het BHV-team (bedrijfshulpverlening). Cor: “Ik vind het heel leuk en ook belangrijk om collega’s van andere afdelingen te leren kennen.”

Technisch Adviseur worden

Als je Technisch Adviseur wilt worden, moet je eigenlijk overal veel technische kennis van hebben. Cor: “Je moet dus niet gespecialiseerd zijn op maar één gebied. Daarnaast is het onmisbaar dat je geduldig bent, je sterk in je schoenen staat, inlevingsvermogen hebt en dat je kunt omgaan met veel verschillende mensen. Als Technisch Adviseur moet je ingewikkelde informatie duidelijk over kunnen brengen. Je doet het voor de bewoner. En een technisch adviseur krijgt - binnen kaders - veel vrijheid om zijn functie uit te oefenen.”

Vrije tijd

Cor houdt erg van gezelligheid. Of dat nu op een mooie dag op een terras is, in een restaurant, of tijdens een barbecue in de tuin met zijn gezin, vrienden en buren. Hij zou nog graag ooit met zijn gezin een verre reis willen maken: “Verder heb ik geen grote wensen, want ik heb alles al!”

Meer verhalen

"Er kan toch vaak meer dan je denkt."

Verschil maken voor iemand die het nodig heeft.