Ik zoek een woning

Nijestee is met ruim 13.500 huurwoningen de grootste woningcorporatie in de stad Groningen. Ongeveer 22.000 mensen huren een woning van Nijestee. In vrijwel alle wijken bieden we woningen aan, op die manier valt er wat te kiezen. Ook voor jongeren.

Soorten woningen voor jongeren

Nijestee verhuurt (onzelfstandige) kamers, studio’s en appartementen met één of meer kamers. Verspreid door de stad hebben we verschillende jongerencomplexen. Bijvoorbeeld aan de Vrydemalaan (naast DOT), tegenover het Noorderplantsoen (Dr. C. Hofstede de Grootkade), vlakbij het Zernike-complex (Kleine Beer) of in een oud pakhuis in het centrum. Op dit moment bouwen we in de stad ook twee nieuwe woontorens voor jongeren: de Helix en Atlas.

Hier vind je een overzicht van al onze jongerencomplexen. Ook verhuren we (onzelfstandige) kamers in studentenhuizen.

Hoe kom ik aan een jongerenwoning van Nijestee?

Op WoningNet en Ghuus worden woningen van alle woningcorporaties in Groningen aangeboden, ook de zelfstandige jongerenwoningen (studio’s en appartementen). Kamers gaan meestal via voordracht (onderling, bijvoorbeeld via een hospi). Om in aanmerking te komen voor een woning, moet je bij WoningNet ingeschreven staan.

Zodra jij je hebt ingeschreven, bouw je elke maand punten op. Op WoningNet verschijnt elke week een nieuw overzicht met woningen die alle woningcorporaties in de stad aanbieden. Als je voldoende punten hebt, kun je reageren op een woning. Hoe meer punten je hebt opgebouwd, hoe meer kans je hebt om een woning toegewezen te krijgen. Een inschrijving kost € 21,30 per jaar.

Let op! Er is veel vraag naar sociale huurwoningen. Je maakt kans op een jongerenwoning als je gemiddeld minimaal 2 jaar staat ingeschreven.

Voorwaarden voor het huren van een jongerenwoning bij Nijestee

  • Je moet minimaal 17 jaar zijn om je te kunnen inschrijven en minimaal 18 jaar om een woning te mogen huren.
  • Je moet staan ingeschreven bij WoningNet.
  • Je moet voldoende woonduurpunten hebben opgebouwd.
  • Voor een jongerenwoning geldt een maximale leeftijd van 27 jaar.

Veelgestelde vragen

Hoe lang is de gemiddelde wachttijd?

Voor verschillende soorten woningen gelden verschillende wachttijden. Je maakt kans op een jongerenwoning als je gemiddeld minimaal 2 jaar staat ingeschreven.

Wat kost het huren van een jongerenwoning van Nijestee?

Voor de verschillende soorten woningen zijn verschillende huurprijzen. Een kamer is al te huur vanaf € 190, - per maand en een studio vanaf € 310, - per maand. Woningen met een eigen keuken en badkamer kosten maximaal € 597, - (kale) huur per maand.

Hoe gaat een verhuurproces in zijn werk?

Als je interesse hebt in een woning op WoningNet, kun je daarop reageren. Je wordt vervolgens automatisch gerangschikt op basis van jouw puntenaantal. Sta jij bij een woning bovenaan? Dan wordt je uitgenodigd voor een bezichtiging. Na de bezichtiging heb je drie dagen de tijd om te beslissen of je de woning wilt huren.

Als je de woning accepteert hebben we een aantal documenten van je nodig. Bij het aanvaarden van een kamer ontvang je van de huidige bewoner een voordrachtsformulier die je invult of je krijgt bericht van Nijestee. Ook vragen we je een inkomensverklaring, eventueel een DUO-verklaring en een verhuurdersverklaring aan te leveren.

Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?

Benieuwd of je huurtoeslag krijgt? Onze woningen voldoen aan de maximale huurgrens. Kijk hier voor de actuele bedragen van dit jaar. Er is voor jongeren een speciale huurgrens als je jonger bent dan 23 jaar.  Wanneer de huur hoger is dan dit maximum, heb je geen recht op huurtoeslag. Hier kun je het voor jezelf berekenen.

Wat betekent het als een woning ‘direct te huur’ is?

Als een woning direct te huur is, zijn er meestal speciale eisen voor de nieuwe huurder. Deze wordt dan ook niet via WoningNet aangeboden. In de meeste gevallen gaat het om een tijdelijke huurwoning, maar het kan ook voorkomen dat het om een specifieke situatie gaat. Als je reageert op deze woning, wordt er een selectie gemaakt en een uitnodiging verstuurd voor een intakegesprek. Een intakegesprek vindt vooraf plaats, daarbij is het een vereiste om een verhuurdersverklaring en een inkomensverklaring van de Belastingdienst mee te nemen.

Wat gebeurt er met mijn opgebouwde punten als ik een woning accepteer?

Je account wordt automatisch aan de woning gekoppeld nadat je het contract hebt ondertekend. Vanaf dat moment word je uitgeschreven als woningzoekende en gaan je punten verloren. Als je je weer opnieuw inschrijft bouw je weer nieuwe punten op. Dit is per maand een halve punt meer, omdat je je huidige plek via WoningNet hebt gevonden en ook hier weer verder gaat zoeken. Let er wel op dat je daarbij het vinkje aanklikt dat je bij de corporatie huurt.

Kan ik mijn woning onderverhuren als ik tijdelijk stage loop of in het buitenland zit?

Als je toestemming hebt van Nijestee kun je onder bepaalde voorwaarden je huis tijdelijk onderverhuren. Hiervoor kun je schriftelijk een verzoek indienen bij Nijestee.

Mag ik in mijn woning blijven wonen als ik 27 jaar word?

Ja. De grens geldt voor het verhuren van de woning. Als je er eenmaal woont, mag je er blijven totdat je zelf weer wilt verhuizen.

Contact met Nijestee

Heb je vragen over het huren van een jongerenwoning bij Nijestee? We zijn bereikbaar per telefoon, e-mail, WhatsApp, Facebook en Twitter. Je kunt ook bij ons langskomen. Ons kantoor zit midden in het centrum, aan Damsterplein 1. Zie onze contactpagina voor meer details.