Joy van Nierop werkt sinds het voorjaar van 2017 bij Nijestee als Verhuurmakelaar. In haar werk kan ze haar sociale vaardigheden met haar creatieve talenten en kennis van architectuur combineren. Ze wilde dynamiek in haar werk en geregeld contact met mensen hebben. Dit vond ze in het werken bij een woningcorporatie.

Jaren geleden was ze zelf als huurder actief in het bestuur van de huurdersvertegenwoordiging van een woningcorporatie. Ze organiseerde er huurdersbijeenkomsten en vroeg andere bewoners waar ze behoefte aan hebben. Joy werd door dit bestuurswerk steeds enthousiaster over de woningcorporatiewereld en was benieuwd naar hoe het was om hierin te werken.

EEN KIJKJE IN DE KEUKEN VAN WONINGCORPORATIES

Op dat moment was ze nog werkzaam als ontwerper bij een architectenbureau, waar ze na de studie Bouwkunde werkte. Een traineeship bood haar de uitgelezen kans om bij verschillende woningcorporaties een kijkje in de keuken te nemen. In 2017 begon ze bij Nijestee. Ze werkt er nog steeds, en  met veel plezier: “Ik zag de overstap naar een woningcorporatie als een grote sprong in het diepe, maar van deze keuze heb ik geen moment spijt gehad.”

EEN LUISTEREND OOR BIEDEN

In de beginperiode bij Nijestee hield ze zich vooral bezig met de verhuur van jongerenwoningen en maakte ze onderdeel uit van de buitendienst van de afdeling Verhuur. Niet lang daarna werd het GreenTeam opgericht. Dit is een groep collega’s van verschillende afdelingen die bewoners begeleidt bij het verduurzamen van de woning: “Bij zo’n groot project komt veel kijken en dit kan voor bewoners heel ingrijpend zijn. Huurders krijgen allerlei belangrijke informatie en dit kan voor onduidelijkheden of stress zorgen.” Joy is blij dat ze hier van grote betekenis kan zijn en met bewoners kan meedenken. En de hulp hoeft niet altijd praktisch te zijn. Bewoners vinden het fijn als de GreenTeam-leden een luisterend oor bieden en ze emotioneel kunnen bijstaan tijdens deze hectische periode.

‘Afvragen of we iets kunnen doen om de bewoner nóg beter te helpen.’

Joy van Nierop - Verhuurmakelaar

VANUIT HET OOGPUNT VAN DE BEWONER

Het aantal nieuwbouwprojecten van Nijestee neemt enorm toe. Op dit moment is ze bezig met de bouw van Regulateur in de Grunobuurt, die in volle gang is. Joy voelt zich bij deze projecten als een vis in het water, mede door haar achtergrond in bouwkunde en architectuur. Vanaf het begin is ze betrokken bij het bouwproces en als verhuurmakelaar is zij dat specifiek vanuit het oogpunt van de bewoner. Ze stelt de teksten op voor de informatieboekjes en de WoningNet-advertenties, ze organiseert bezichtigingen (soms komen op één dag 100 mensen langs om woningen te bezichtigen) en de sleuteluitgiftes. Na verzoeken van bewoners van nieuwbouwprojecten geven verhuurmakelaars nu in de woning uitgebreide uitleg over de technische installaties in de woning. Ze overlegt ook met de architect welke informatie wel en niet op de plattegronden (verhuurtekeningen) moet komen. De verhuurmakelaars denken mee bij de indeling van de woning: is de indeling van de ruimten wel efficiënt, is er genoeg opbergruimte, zijn er genoeg stopcontacten?

GOEDE AFSPRAKEN MAKEN MET ELKAAR

Joy is zich ervan bewust dat naar een nieuwe woning verhuizen een belangrijk moment is voor iemand: “Ik vind het mooi om bij te dragen aan dat alles zo goed mogelijk verloopt, dat iedereen de juiste en volledige informatie krijgt en dat we goede afspraken maken met elkaar.” Daarnaast stelt ze zichzelf altijd de vraag wat ze kan doen om de bewoner nóg beter te helpen. Na haar studie kwam Joy erachter dat ze het ontwerpen van woningen heel leuk vindt, maar dat haar echte interesse uitgaat naar de mensen die in de woningen gaan wonen en wat zij belangrijk vinden. Als geboren en getogen Groningse voelt ze veel binding met de stad Groningen en is ze blij dat ze met haar werk een bijdrage levert aan de maatschappij. Ze is van mening dat wanneer toekomstige bewoners meer zeggenschap krijgen bij een project, ze meer binding krijgen met de buurt en dat de leefbaarheid van hun woonomgeving groter wordt. Hier zet ze zich graag voor in.

LEVEN BIJ EEN BERGSTAM IN THAILAND

Voor haar afstudeeropdracht hield Joy zich jaren geleden zich ook al bezig met onderzoek naar leefbaarheid. Dit deed ze in Thailand  bij een Karen-bergstam, waarbij ze een paar maanden verbleef. Hier zou ze graag ooit eens naar terug willen. In haar vrije tijd is Joy aan het klussen op haar eigen woonboot, waar ze sinds een paar jaar samenwoont. Verder is ze graag in haar moestuin, in de natuur, en houdt ze van wandelen, koken, yoga, schilderen en met haar camper rondreizen. Afgelopen voorjaar maakte ze een wandeltocht van bijna 2 weken door een afgelegen stuk ruige natuur langs de kust in Turkije.

Foto's: Siese Veenstra

MEER VERHALEN

"Er kan toch vaak meer dan je denkt."

"Verschil maken voor iemand die het nodig heeft."