Op jezelf gaan wonen is een grote stap. Het is fijn als je soms terug kan vallen op je ouders of vrienden. Maar wat als dat sociale vangnet er niet is? Stichting Kamers met Aandacht zoekt mensen in Groningen die woonruimte willen verhuren, maar ook een steuntje in de rug bieden. Om jongeren tussen 18 en 23 jaar met een achtergrond in jeugd- of pleegzorg op weg te helpen naar zelfstandigheid en een kansrijke toekomst. Nijestee steunt dit initiatief.

VELE VORMEN EN MATEN

In principe kan iedere woonruimte een Kamer met Aandacht worden; een kamer of zolder in een eengezinswoning, appartement, maar ook in een studentenflat, woongroep of tuinhuis. De aandacht kan ook variëren. Sommige verhuurders kiezen ervoor om de jongere bij het gezinsleven te betrekken. Ze eten samen of kijken gezamenlijk tv. Anderen drinken eens per week een kopje thee of helpen bij de financiën. Weer anderen bieden alleen woonruimte en een signalerende functie.

MATCH

Verhuurders en jongeren worden door Kamers met Aandacht zorgvuldig gescreend en gematcht op basis van hun mogelijkheden, behoeften en wensen. Een van de voorwaarden is dat de jongere de kamer minimaal een jaar kan huren. Een goede klik is daarom belangrijk.

Onder begeleiding van een coördinator van Kamers met Aandacht hebben een verhuurder en jongere eerst kennismakingsgesprekken en krijgen zij bedenktijd voordat ze met elkaar verdergaan. Ook stellen zij samen huisregels op, die met het huurcontract door de verhuurder en jongere worden ondertekend. Kamers met Aandacht is - voor vragen of ondersteuning van de verhuurders - 24 uur per dag bereikbaar gedurende de hele looptijd van het huurcontract.

WET- EN REGELGEVING

Kamers met Aandacht werkt met tijdelijke huurcontracten van minimaal 1 en maximaal 5 jaar. Je bepaalt als verhuurder zelf hoe lang je een kamer onderverhuurt. Bespreek de gevolgen van het verhuren van een kamer op eventuele bijstandsuitkering, huur- of zorgtoeslag en/of inkomstenbelasting met de coördinator van Kamers met aandacht.

MEER WETEN?

Elke maand organiseert stichting Kamers met Aandacht een online informatiebijeenkomst van 19.00 uur tot 20.00 uur voor mensen die interesse hebben in het verhuren van een kamer aan een kwetsbare jongere. Klik hier om je aan te melden.

Wil je liever telefonisch contact? Dat kan via 06  11 13 46 85.

Voor meer informatie kun je ook kijken op www.kamersmetaandacht.nl.

WIL JE IETS BETEKENEN VOOR EEN JONGERE?

Download aanvraagformulier