Tuin is klaar voor de toekomst

Geplaatst op

Nijestee moedigt bewoners aan om hun tuinen zo groen mogelijk te maken. Als een tuin minder tegels heeft, betekent dat in de zomer minder last van hitte. Want tegels houden warmte vast, terwijl groen juist verkoelend werkt. En als het (hard) regent, kan het water in een groene tuin makkelijker weg; met tegels heb je meer kans op wateroverlast. Als je jouw tuin of straat groener wilt, dan staat Nijestee open voor je ideeën.

Ellie Jelsema wou haar verouderde tuin opknappen. “Ik heb ervoor gespaard, want het is niet goedkoop. Gelukkig kreeg ik hulp en ik heb Nijestee gevraagd wat zij konden doen. Ik heb gewoon een mail gestuurd naar het algemene mailadres. Toen namen ze contact op en samen hebben we naar de tuin gekeken. Het bleek dat Nijestee aan het groen kon meebetalen. Heel basic hoor, gras en wat klimopplanten langs de muren. Ik ben er heel blij mee.”

WIE IS...?

Wie is Ellie Jelsema? Ellie is moeder van twee tieners en baasje van twee hondjes. Ze werkt drie dagen als managementassistent bij de universiteit. Daarnaast is ze professioneel organizer; in opdracht van particulieren en bedrijven ruimt ze bijvoorbeeld kasten en lades op en richt ze ruimtes praktisch in. Ellie: “Ik zou dat het liefst fulltime doen, het is hartstikke leuk werk. Dat je ziet dat de klant superblij is nadat ik mijn werk heb gedaan.” Ook zit Ellie in de Huurdersraad van Nijestee; ze huurt haar hele leven al in de stad Groningen en die ervaring deelt ze graag.

Ook in de straat is Ellie actief. Een vergroeningsactie van de Slachthuisstraat in de Oosterparkwijk wordt op 27 oktober gevierd met een straatborrel. “Er komen bankjes en groene omheiningen rond de centrale afvalcontainers en we willen de straat groener inrichten en we willen meer geveltuintjes... Dat gaat samen met de gemeente en het WIJ-team.”

HEEL VEEL PLEZIER!

“Ik heb dat betongaas langs de muren van de opa van mijn kinderen, gelukkig kon hij dat zelf regelen. En zijn vrouw kwam met het goede idee van een picknicktafel. Afgelopen zomer zat ik vaak buiten, kopje thee, even lezen, lunchen… Het is gewoon een verlengstuk van je huis; je hebt veel meer ruimte om te leven. Daarom zeg ik: investeer in je tuin! Het geeft ruimte, rust. Groen is fijn, je huis wordt er groter door, het is koel in de zomer en je hebt geen last van regenplassen. Je hebt er, net als ik, heel veel plezier van!”

Ellie houdt van opgeruimd. Ze heeft haar tuin dan ook heel overzichtelijk ingedeeld: een deel grind en een deel gras. Langs de muren groeien hedera en jasmijn. Ellie: “Op den duur komt er nog wel wat bij, hoor. Een beetje speelse rommelplekjes, een boomstammetje ofzo waar een egeltje kan wonen. En ik wil nog graag een afdakje om onder te zitten, maar daarvoor spaar ik even door.” Ze vertelt verder: “Als je omgeving opgeruimd is, geeft dat rust. En – lacht ze – liggen in een van mijn hangmatten is ook zeer rustgevend! Ik krijg complimenten van de (boven)buren; het is echt een hele verbetering!”

REGENWATER OM JE AUTO TE WASSEN

Trots wijst ze naar een hoekje waar een regenton staat: “O ja, die is ook nieuw; met toestemming van Nijestee. In Groningen krijg je 25 euro korting, maar ik ken iemand in Peize en daar krijg je 50 euro korting, dus die heeft dat voor me gefikst! Nu geef ik planten water met regenwater, maar ook gebruik ik het voor een sopje om de auto te wassen en de ramen te zemen.” Zo gaat Ellie, die ook zonnepanelen heeft, bewust om met de duurzame uitdagingen van deze tijd. “Victor, de wijkcoördinator van Nijestee, zegt dat dit een voorbeeldtuin is. Dus Nijestee is er ook blij mee. Nou, dat is mooi. Ik hoop dat veel bewoners dit voorbeeld volgen.”

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Hagen snoeien we 2x: begin & einde zomer

Nijestee beheert zo’n 20 kilometer aan hagen in voor-en achtertuinen in de stad. Dat is omgerekend ongeveer 13 voetbalvelden aan te snoeien oppervlakte… We snoeien alle hagen 2x: in juni/juli en september/oktober.
Lees meer

Opdrachtgeverschap begint met samenwerken

Nijestee is al meer dan 100 jaar een belangrijke partner in de ontwikkeling van onze mooie stad. Bijvoorbeeld als opdrachtgever voor nieuwbouw en onderhoud. Goed opdrachtgeverschap begint wat ons betreft bij de manier waarop we samenwerken met onze partners. Dit hebben we, samen met partners, verwoord in onze visie op opdrachtgeverschap.
Lees meer