HOE WERKT HET?

Bedenk samen met jouw buren een leuk idee om de directe woonomgeving van jouw woning of woongebouw te pimpen. Bijvoorbeeld een muurschildering, foto's of schilderijen. Of een gedicht in of op jouw woongebouw, zie deze voorbeelden. Of nieuwe, fleurige planten bij de voordeur. Een kunstenaar of ander creatief persoon gaat jouw idee samen met je buren uitwerken. Zo maken we er samen wat moois van, om trots op te zijn.

STUUR JOUW IDEE NAAR ONS

Heb je een idee? Maak je buren enthousiast en deel het met ons. Dan kijken wij wat er mogelijk is. Vul het reactieformulier in dat onderaan deze pagina staat. Heb je andere vragen over Pimp je Plek, mail dan naar woonzaken@nijestee.nl. Of bel met jouw wijkcoördinator via (050) 853 35 33.

VOORBEELD: GRAANPAKHUIS OOSTERKADE

Het kunstwerk WAVES is een ode aan de geschiedenis van het voormalige Graanpakhuis aan de Oosterkade. Het woongebouw aan de Oosterkade vormt een monumentaal onderdeel aan de noordzijde van de Oosterhaven. Deze bestaat hoofdzakelijk uit pakhuizen uit het einde van de 19e eeuw tot en met zelfs de jaren ‘50 en ‘60 van de 20ste eeuw. De pakhuizen droegen namen van Midden- en Oost-Europese rivieren: Duna, Newa, Weichsel en Donau. Tot 1981 was het pakhuis in gebruik bij de Elevator Maatschappij Groningen. Na vertrek van het bedrijf werd het woongebouw door ons verbouwd tot 72 woningen voor een- of tweepersoonshuishoudens.

Het kunstwerk wat in het atrium hangt is een hedendaagse vertaling waarin de voormalige en huidige functie van het woongebouw samenkomen en vertelt over de ontmoeting tussen de hedendaagse bewoners. Op elke verdieping van het atrium kan men een ander deel van deze geschiedenis waarnemen. Het werk komt tot leven wanneer de kijker heen en weer loopt door het atrium. Dit effect wordt gerealiseerd door het zogenaamde moirépatroon. WAVES is een geschenk van Nijestee aan de bewoners van dit woongebouw.

Makers: Lisa Sportel en Jauke van den Brink

ANDERE VOORBEELDEN VAN GEPIMPTE PLEKKEN

Tussen 2011 en 2013 zijn er 30 portieken gepimpt in onder andere de Oosterpoort, de Oosterparkwijk, Beijum, Lewenborg, Corpus den Hoorn, Vinkhuizen, Hoornsemeer en het Centrum met elk een mooi eindresultaat. Toen heette het project nog: Pimp je Portiek, nu heet het Pimp je Plek. Nieuwsgierig naar alle gepimpte portieken? Bekijk dan hieronder de brochure. Met dank aan City as Archive.

Download

BEWONERSVERHAAL: 'PORTRET VAN DE BUURT'

Lees hier het verhaal van kunstenares Catharina Nieuwenhout die een grote muur tegenover haar woning beschilderde. Zij creëerde op die manier verbinding met haar nieuwe buren. “Ik voel me nu veiliger; de buurtbewoners blijken allemaal gewoon mensen te zijn.”

Deel je idee om je plek te pimpen met Nijestee via het formulier hieronder.