INSCHRIJVEN

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning van een corporatie in Groningen moet je je inschrijven op de website van WoningNet.  Inschrijven bij WoningNet Groningen kost € 20. De jaarlijkse verlengingskosten zijn € 11. De eerste betaling dien je direct te voldoen als laatste stap in het inschrijfproces. Je betaalt het bedrag met een doorlopende machtiging of via iDEAL.

Zodra je bent ingeschreven kun je reageren op het aanbod van aanbieders in de gemeente Groningen: Nijestee, Wierden en Borgen, Patrimonium, De Huismeesters, Lefier en Woonzorg.

LET OP: er zijn sites die zeggen dat je je daar kunt inschrijven om op ons aanbod te reageren, maar dat is NIET zo. Deze sites zijn alleen maar uit op geld. WoningNet is de enige partij die onze woningen aanbiedt.

INSCHRIJFDATUM

Met een inschrijving bij WoningNet kun je woningen zoeken die passen bij jouw woonwensen. Door te reageren, geef je aan dat je interesse hebt in een woning. Zodra je je hebt ingeschreven, bouw je inschrijfduur op. De inschrijfdatum is de datum waarop je je als woningzoekende bij WoningNet hebt geregistreerd. In de gecorrigeerde inschrijfdatum zijn eventuele woonduur en/of urgentie verwerkt, waardoor de gecorrigeerde inschrijfdatum terugloopt in het verleden.

Plaats je een reactie op een woning, dan wordt gekeken naar de oudste (gecorrigeerde) inschrijfdatum van alle geïnteresseerden. Hoe langer je ingeschreven staat en hoe ouder jouw (gecorrigeerde) inschrijfdatum is, hoe meer kans je maakt op een woning.

WACHT- EN ZOEKTIJDEN SOCIALE HUURWONINGEN 2020

Hoeveel woningzoekenden zijn er in Groningen? En hoe lang moet ik ingeschreven staan voordat ik aan de beurt ben? – zijn veelgestelde vragen. Download het onderstaande overzicht, waar je de belangrijkste cijfers van WoningNet Groningen in 2020 vindt. Je kunt zien hoeveel mensen een woning zoeken en dat het vinden van een woning voor sommige huishoudens veel langer duurt dan voor andere.

Download

Wacht- en zoektijden WoningNet 2020

Per 1 september 2021 zijn een aantal spelregels veranderd. Hiermee willen de corporaties in Groningen onder meer iets doen aan de grote verschillen in wacht- en zoektijden. Download de spelregels hieronder.

Downloads

Spelregels nieuwe woonruimteverdeelsysteem
New rules WoningNet
Letter for all tenants

TIJDELIJK TE HUUR

Voor woningen met een tijdelijk contract van minder dan 6 maanden kun je terecht bij CareX. CareX verhuurt ook bezit van anderen op basis van een tijdelijk huurcontract.

Onze tijdelijke woningen worden verhuurd via het lotingmodel op WoningNet.

HUUR- EN INKOMENSGRENZEN

Sinds 1 januari 2016 gelden er nieuwe eisen voor woningtoewijzing. Met passend toewijzen wil de overheid voorkomen dat huishoudens met een inkomen tot en met de huurtoeslaggrens in duurdere sociale huurwoningen terechtkomen en daardoor in de problemen komen met betalingen. Bent je op zoek naar een sociale huurwoning? Dan heeft deze wet mogelijk ook gevolgen voor jou.

Heb je mogelijk recht op huurtoeslag, dan kun je niet meer op alle woningen reageren. In de woningadvertenties staan de inkomenseisen die voor de woning gelden. Is jouw inkomen boven de huurtoeslaggrens, maar lager dan € 44.035 (alleenstaand)  of € 48.625 (meerpersoons)? Dan kun je reageren op het gehele aanbod van de corporaties.

Download

Passend toewijzen 2024

ZIE OOK

Urgentie

Veelgestelde vragen WoningNet