BINNEN

Kookplaat
De woning is gasloos, je kookt elektrisch. De elektrische kookplaat met perilex-stekker schaf je zelf aan. De kookplaat moet geschikt zijn voor een zogenaamde 3-fasenaansluiting (maximaal 11040 Watt). De perilex-aansluiting van de wandcontactdoos moet overeenkomen met de aansluiting in de kookplaat. De stekker kan maar op 1 manier in de wandcontactdoos. Twijfel je? Vraag dan een erkend installateur om advies, voordat je de kookplaat aansluit. Een verkeerde manier van aansluiten kan leiden tot een stroomstoring.

Let op: wil jij een apparaat aansluiten dat geschikt is voor 2 fasen (tot 7360 watt)? Geef dit dan aan ons door. Een aanpassing in de meterkast is hiervoor nodig. Je kunt het ook op een later moment aanvragen door het klusformulier in te vullen.

Verlengd aanrechtblad
Een verlengd aanrechtblad is tegen meerprijs mogelijk. Dit kost € 2,25 per cm. Het verlengde aanrechtblad kan ook geleverd worden met een uitsparing voor de elektrische kookplaat.

Afzuigkap
Je schaft zelf een recirculatiekap aan. Dit is een afzuigkap met een actieve koolstoffilter. De kookdamp wordt aangezogen en geuren worden geneutraliseerd. De schone lucht wordt vervolgens weer terug de keuken ingeblazen. Voor deze afzuigkap is geen afvoerkanaal nodig. Een extra kastje boven de recirculatiekap is mogelijk. Hier betaal je dan een eenmalige bijdrage voor. Je kunt dit aanvragen door het klusformulier in te vullen.

Vaatwasseraansluiting
Wil je een vaatwasser plaatsen? De elektra en de wateraan- en afvoer voor de aansluiting zijn aanwezig. Dit zit achter het schaamschot in het gootsteenkastje. Een paar dagen voor de huuringang maakt de vakman van Nijestee aan de zijkant van het keukenblok een gat in de plint. Zo kunnen de slangen aangesloten kunnen worden op de vaatwasser. Een vaatwasser schaf je zelf aan.

Met toestemming van Nijestee is het ook een optie om de vaatwasser in het keukenblok te verwerken. De vakman van Nijestee verwijdert dan één van de kastjes. Ook plaatst hij aan het uiteinde van het aanrechtblad een steunwand en past hij de plint aan. Je betaalt hiervoor een eenmalige bijdrage. Het verwijderde kastje moet bewaard blijven. Je kunt dit aanvragen door het klusformulier in te vullen.

De afwerking van wanden en plafonds
Alle wanden zijn behangklaar opgeleverd. Dit houdt in dat de wanden klaar zijn om te worden behangen en niet glad genoeg zijn om alleen te sausen. In de praktijk betekent dit dat je kleine oneffenheden op de wanden kunt tegenkomen in de vorm van gaten of bulten. Hier kun je prima overheen behangen. We adviseren de wanden licht op te schuren voordat je gaat behangen. Wanneer je sausklare wanden wilt, moet je dit zelf regelen.

De wanden in de woning zijn van verschillende materialen gemaakt. In de overgangen van de verschillende materialen kunnen droogtescheuren ontstaan, dit noemen we krimpscheuren. Als je een wand saust of stuukt, kun je na verloop van tijd deze scheuren gaan zien. Daarom raden we je aan om de wanden te behangen met glasvezelbehang of renovlies. Deze krimpscheuren kunnen geen kwaad. De plafonds zijn gespackt met een witte korrelige structuur

Vloerafwerking
Je mag zelf een vloer uitkiezen die geschikt is voor vloerverwarming en koeling. Bij het kiezen van een vloerbedekking (laminaat, vinyl of iets dergelijks) is het daarom belangrijk om je goed te laten informeren door een specialist. Let bij de aanschaf van de vloerafwerking op de opgegeven weerstand van de leverancier. Deze wordt aangegeven als Rm-waarde (m²K/W). Het advies is om een afwerking te kiezen met een Rm-waarde van maximaal 0,08 m²K/W. Bewoners op de begane grond mogen ook plavuizen op de vloer, overige verdiepingen niet. Houd rekening met elkaar. Voor een goede geluidsisolatie is het nodig een ondervloer te gebruiken met een minimale geluidsreductie van 10db.

Niet boren in de vloer en wanden
Er zitten leidingen in vloeren en wanden. Om lekkage te voorkomen, is het niet toegestaan om te boren of te spijkeren in de vloer. Het is wel toegestaan om in de wanden te boren voor het ophangen van gordijnen. Als je in de wanden wilt boren, adviseren wij je om een leidingzoeker te gebruiken.

Vloerverwarming en thermostaat
Jouw woning heeft vloerverwarming, behalve in de slaapkamers. Die worden verwarmd met lage-temperatuurradiatoren. Elk vertrek heeft een thermostaat om de temperatuur te regelen. De temperatuur kan worden ingesteld tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het duurt bij vloerverwarming en lagetermperatuur-radiatoren lang om van temperatuur te veranderen. Daarom raden we aan om de thermostaten dag en nacht op dezelfde temperatuur te laten staan. Dat is ook het meest energiezuinig. Je vindt de aansluiting voor de vloerverwarming (vloerverdeler, zie foto) in de technische ruimte.

Verwarming en koeling door een warmtepomp
Jouw appartement heeft een eigen warmtepomp in de installatieruimte in de woning. De warmtepomp verwarmt en koelt het water van de vloerverwarming en de radiatoren. Ook zorgt het voor warm water in de douche en keuken. De pomp haalt warmte en koeling uit de grond. De warmtepomp heeft een voorraadvat met boiler. Houd er rekening mee dat, als dit vat vol is, je ongeveer 20 minuten kunt douchen. Daarna duurt het ongeveer 2 uur voordat de boiler vol is. Ook de radiatoren in de slaapkamers kunnen enkele graden koelen. De temperatuur van het water dat door de radiator stroomt is lager dan je gewend bent. Ook zitten er geïntegreerde ventilatoren in.

Heb je vragen of problemen met de thermostaat of de vloerverwarming? Heb je een storing of een probleem met de warmtepomp? Neem dan contact op met Nijestee

Wanneer er in het hele gebouw geen warmte meer is, neem dan contact op met WarmteStad op via (050) 368 87 00.

Kosten warmtepomp
WarmteStad levert het bronwater voor de warmtepomp. Hiervoor betaal je maandelijks ongeveer € 30 aan vaste kosten aan WarmteStad (prijspeil 2021). Het is niet mogelijk om een andere warmteleverancier te kiezen. De warmtepomp gebruikt stroom. Je elektraverbruik neemt daardoor toe. Je betaalt ongeveer € 21 per maand (prijspeil 2021) voor het stroomverbruik van de warmtepomp. Hier komen de kosten van je eigen elektraverbruik nog bij.

Warmteterugwinning (WTW)
De woning is voorzien van een Warmteterugwinning-systeem (WTW). De WTW zorgt voor constante ventilatie in de woning en verwarmt de lucht die van buiten komt. Voor een comfortabel en constant klimaat in de woning adviseert Nijestee om ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden, dan werkt het systeem optimaal en is de kans op vocht en schimmel kleiner. De WTW is aangesloten op de elektra en verbruikt stroom. Je bedient het met een schakelaar in de woonkamer. De WTW-box zelf zit in de technische ruimte. 

Ramen en deuren
De ramen hebben een draai- en een kiepstand. De voordeur en de terrasdeur hebben een meerpuntssluiting. Het is niet toegestaan om in de kunststof kozijnen te boren.

Meterkast
In de meterkast zitten:

  • de elektrameter;

  • de watermeter;

  • de hoofdschakelaar;

  • de groepenkast en de kaart met uitleg over de verschillende groepen;

  • de plattegrond van de woning. Hierop zie je welke installaties in de woning zitten en waar je deze kunt vinden;

  • de QR-code, die leidt tot de digitale versie van deze folder.

Heb je problemen of vragen hierover? Neem dan contact met ons op.

Videofoon
Het appartement heeft een videofoon in de woonkamer. Hiermee zie je wie aanbelt en kun je de deur voor het bezoek openen. Je ziet alleen iemand voor de entree staan als er wordt aangebeld. Als er niemand aanbelt, is het scherm zwart. BELANGRIJK: om storingen aan de videofooninstallatie te voorkomen, is het niet toegestaan om de videofoon zelf van de muur te halen. Doet de videofoon het niet? Neem dan contact op met Nijestee.

Rookmelder
Er zit een rookmelder aan het plafond in de hal, aangesloten op elektra. Valt de stroom uit? Dan schakelt de rookmelder automatisch over op de batterij. Is de batterij leeg? Dan piept de rookmelder 1 keer per minuut. Je vervangt zelf de batterij. De rookmelder is voorzien van een stofkap. Verwijder deze stofkap pas als je in de woning gaat wonen.

Wasmachine en droger
De aansluiting voor de wasmachine en condensdroger zit in de badkamer of de inpandige berging. De condensdroger plaats je op de wasmachine. Je kunt de apparaten tegelijk gebruiken. 

Badkamer
De badkamer heeft vloerverwarming. Wil je een douchescherm of -gordijn plaatsen? Dan kun je dit aan de wanden bevestigen. Daarbij verzoeken wij je om niet te boren in de tegels.

Toilet
Heb je problemen met de riolering? Neem dan rechtstreeks contact op met de firma Van der Velden via (050) 317 11 00.

Telefoon, televisie en internet
De woning heeft een glasvezel- en een CAI-aansluiting. Je regelt tv, internet en telefonie zelf. Je kunt via de glasvezelaansluiting van KPN uit meerdere aanbieders kiezen. De CAI-aansluiting is van Ziggo. De woonkamer en de grootste slaapkamer zijn voorzien van een CAI- aansluiting. De keuze ligt bij jou, de aansluit- en abonnementskosten zijn voor eigen rekening. De provider komt langs voor de aansluiting en zorgt voor signaal en verbinding met de binneninstallatie.

ALGEMEEN

Nijestee biedt ruimte
Nijestee biedt graag ruimte aan huurders die zorg nodig hebben. In het woongebouw hebben we daarom 3 woningen gereserveerd voor bewoners die worden begeleid in het zelfstandig wonen. Deze 3 woningen zijn verspreid over het woongebouw. In zo’n woning woont één persoon volledig zelfstandig met daarbij hulp op afroep.

Sleutels
Je ontvangt 6 sleutels die passen op de voordeur en de berging. Ook krijg je 3 tags om de algemene toegangsdeur te openen. Als je een parkeerplaats huurt, ontvang je een afstandsbediening voor het bedienen van de slagboom.

Lift
Let op: De lift werkt nog niet tijdens de bezichtigingen. Ben je afhankelijk van de lift, neem dan contact op met Nijestee. Dan overleggen we over een alternatief.

De lift zit in de centrale hal. De afmeting van de lift is 210 cm lang, 110 cm breed en 240 cm hoog. Tijdens de
verhuizing timmeren we de binnenzijde van de lift tijdelijk af ter bescherming. De afmeting kan in de praktijk dus
afwijken, vanwege de betimmering en omdat een stang en spiegel aan de wand hangen. Heeft de lift een storing? Dan kun je dit telefonisch melden bij Kone via (0900) 225 55 66. In de lift zelf zit een noodknop die je in geval van een storing in kunt drukken.

Verlichting 
Bij de voordeur is een buitenlamp geplaatst. De entree, de gangen en het parkeerterrein zijn voorzien van ledverlichting. De balkons en terrassen hebben een buitenlamp die je bedient met een schakelaar in de woning. Meld het bij Nijestee als er een lamp stuk is.

Schoonmaak
De algemene ruimten van het woongebouw worden schoongemaakt door schoonmaakbedrijf Effektief. Op het publicatiebord in de centrale entree vind je een schoonmaakrooster. Ook de ramen van de centrale entree worden gewassen door het schoonmaakbedrijf.

Huisdieren
Huisdieren zijn toegestaan. Uiteraard zorg je er zelf voor dat ze geen overlast veroorzaken. Het is niet toegestaan om een kattenluik in de deur te plaatsen. Breng je toch een kattenluik aan? Dan vervangen we de deur op jouw kosten als je deze woning verlaat.

Sleutels
Je ontvangt 6 sleutels die passen op de voordeur, terras-/balkondeur en de berging. Ook krijg je 3 tags om de algemene toegangsdeur te openen. Als je een parkeerplaats huurt, ontvang je een afstandsbediening voor het bedienen van de slagboom. 

Zonwering
Nijestee plaatst geen zonwering. Wel is het voorwerk voor het aanbrengen zonwering aanwezig aan de zuidwest-kant van het woongebouw (kant Bananenflat). Aan het plaatsen van zonwering zijn specifieke voorwaarden verbonden. De architect heeft de kleur van de screens, de screenbak en de geleiding bepaald:

  • Screenbak en geleiding – RAL 70034

  • Screendoek: Zwart vlas 71816

Wil je zonwering? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Buurtbeheerder
In het woongebouw is buurtbeheerder Michael Bolein actief. Michael loopt regelmatig rondes door het gebouw en houdt toezicht op zaken die te maken hebben met schoonmaak, onderhoud en veiligheid. Zo controleert hij of de vluchtwegen in het gebouw toegankelijk zijn en hoe het staat met de hygiëne in de gemeenschappelijke ruimten. Als je hierover vragen of opmerkingen hebt, neem dan contact op met Michael via (050) 853 37 01 (maandag t/m donderdag).

 

BUITEN

Zonnepanelen
Er liggen zonnepanelen op het dak van het woongebouw. 4 zonnepanelen zijn aangesloten op jouw woning. Elk zonnepaneel heeft een eigen micro-omvormer op het dak. De omvormer is aangesloten op jouw meterkast. De omvormer zet de zonne-energie om in elektriciteit. Wanneer de zon schijnt, wordt er elektriciteit opgewekt. De zonne-energie zorgt voor een besparing op je energierekening. Wanneer je niets verbruikt, wordt de elektriciteit teruggeleverd aan je energieleverancier.

Voor elektra kies je zelf een energieleverancier. Als bewoner geef je zelf aan de leverancier door dat jouw woning 4 zonnepanelen heeft. De energieleverancier stelt jouw voorschotbedrag vast. Controleer elk kwartaal de opbrengsten via jouw energieleverancier. In de meterkast zit een schermpje waarop je de teruggavestand van de elektriciteit kunt zien. Controleer hiermee ook of de zonnepanelen aan staan.

14 zonnepanelen leveren elektriciteit aan de algemene voorzieningen van het woongebouw, zoals de verlichting in de centrale hal en de lift. Nijestee zorgt dat de apparatuur op het dak (zonnepanelen en ventilatoren) toegankelijk is voor een vakman, zodat hij noodzakelijk onderhoud uit kan voeren. Heb je vragen of problemen met de zonnepanelen? Neem dan contact op met Nijestee.

Groen
We besteden rond het woongebouw veel aandacht aan groen met afwisselende beplanting. Mensen worden vrolijk en blij van groen. Ook is het goed voor de opvang van regenwater en de biodiversiteit. Een professioneel bedrijf onderhoudt het groen. Tussen de oprit voor de parkeerplaatsen en het nieuwe woongebouw komt nog een afscheiding in de vorm van een haag. De haag wordt in ieder geval nog dit jaar geplant. De benedenwoningen hebben een stenen terras, bereikbaar via de woonkamer. Rondom het terras plaatsen we later dit jaar nog een afscheiding. We zijn nog in overleg met de architect over hoe dit er precies uit moet zien.

Berging
Elke woning heeft een eigen berging op de begane van het woongebouw. De berging is te bereiken via een toegangsdeur aan beide kanten van het gebouw. In de berging zit verlichting en een stopcontact. De deuren zijn 93 cm breed, met een doorgang van ongeveer 85 cm. De elektra in de berging is gekoppeld aan de meterkast in het appartement.

Ondergrondse vuilcontainer
Je kunt je huisvuil kwijt in de ondergrondse vuilcontainers aan de Klaprooslaan. Je opent de ondergrondse containers met een huisvuilpas van de gemeente Groningen. Nijestee deelt deze passen uit tijdens de sleuteluitgifte.

Parkeren
Op de parkeerplaats is plek voor 90 auto’s. Wil je een parkeerplaats huren? Stuur een mail naar vrijesectorhuur@nijestee.nl. Als bewoner kun je een parkeerplaats huren naast het woongebouw voor € 32,36 per maand. De gemeente verleent geen vergunning voor het parkeren op de openbare weg.

Stallen fietsen
Fietsen stal je in de eigen berging. Het is niet de bedoeling dat fietsen op het terrein worden geplaatst. In de buurt van de algemene ingang komen fietsnietjes voor bezoekers.

GEBRUIKERSHANDLEIDINGEN INSTALLATIES