Huurder Patrick denkt mee over aanpak Nijestee
Stel: je huurt een woning. Je bent best tevreden, maar niet over alles. Je vindt bijvoorbeeld de ingang van je woongebouw vaak vies en er zijn buren die er een zooitje van maken. Dan ga je bellen of mailen; je geeft de klachten door. En dan verwacht je dat er wat aan gedaan wordt.
Dat is één manier. De andere manier is: de verhuurder vraagt aan jou wat jij zou doen. En wat je allemaal nog meer belangrijk vindt om fijn te wonen. En je gaat uitgebreid nadenken en praten met andere huurders en betrokken mensen over hoe huren in Groningen zou moeten zijn.
Dit laatste is huurder Patrick overkomen. Hij heeft samen met anderen nagedacht over de aanpak van Nijestee. Over wat Nijestee als verhuurder moet doen en misschien ook niet moet doen. Patrick daarover: “We konden allemaal heel open en eerlijk met elkaar praten. Het maakte niks uit wie je was, iedereen luisterde naar elkaar. Dat was echt mooi en er ontstonden goede ideeën.”
Over alles werd nagedacht
Er werd gepraat over van alles: energie, huurprijzen, hoe een woonwijk eruit moet zien, hoe we met kwetsbare mensen kunnen samenleven, wat AI misschien kan doen en ga zo maar door. Dat nadenken en praten deed Patrick samen met heel veel anderen. Andere huurders, medewerkers van Nijestee en allerlei organisaties uit Groningen. Maar ook bijvoorbeeld een manager van een verhuurder uit Limburg dacht mee. En zo is Nijestee gekomen tot een nieuwe aanpak voor de komende jaren.
Wie is Patrick Schuringa? Dat is een jonge, betrokken huurder. Hij woonde ooit aan de Vrydemalaan in de studio’s waarover veel te klagen viel. Hij wou dit graag voorkomen voor toekomstige bewoners. Daarom ging hij in de Huurdersraad. Ook deed hij mee aan de gesprekken over de nieuwe aanpak van Nijestee voor de komende jaren. Patrick: “Inmiddels heb ik het te druk en ben ik gestopt met de Huurdersraad, maar gelukkig zitten andere jonge huurders nu op mijn plekje.”
Meer verantwoordelijke bewoners
Patrick: “Wat ik belangrijk vind, is dat bewoners meer verantwoordelijk zijn voor de woning en de buurt. Dat ze bijvoorbeeld zelf de tuinen onderhouden, met een beetje hulp. In plaats van dat er een bedrijf komt. En dat ze dat met de hele straat doen, zodat buren elkaar helpen. En dat bewoners meer mogen doen in hun woning. Dat vraagt soms om een andere manier van werken voor Nijestee. Maar dat zijn niet zulke hokjesdenkers, dus dat komt wel goed, denk ik.”
We vragen Patrick hoe Nijestee hem blij kan maken met de nieuwe aanpak. Hij antwoordt: “Ik zou tevreden zijn als alle bewoners van Nijestee die dat kunnen, ook echt actief meedenken en meedoen. Dat het Nijestee lukt om te zorgen dat iedereen de ruimte heeft om zijn eigen verantwoordelijkheid te pakken.”
Meer weten? Meedenken?
Wil je meer weten over deze aanpak? Die lichten we toe in onze Strategische Koers 2025-2027. Bekijk de folder hier. Heb je ideeën of wil je meedenken? Bel ons gerust via (050) 853 35 00.