BINNEN

KEUKEN
Kookplaat
De woning is gasloos. Je kookt op een elektrische-, inductie- of keramische kookplaat. De kookplaat met perilex-stekker schaf je zelf aan. Bij de oplevering van de woning is een perilex-aansluiting (zie afbeelding hieronder) in de keuken aangebracht. Hierop kan een kookplaat met een maximaal vermogen van 7360 Watt worden aangesloten. In de tussentijd kan er op verzoek van de bewoner een aanpassing zijn gedaan naar een zwaarder wattage. Check dit bij Nijestee via telefoon of e-mail. Een aanpassing in de meterkast is hiervoor nodig. Je kunt het ook op een later moment aanvragen door het klusformulier in te vullen.

De perilex-aansluiting van de wandcontactdoos moet overeenkomen met de aansluiting in de kookplaat. De
stekker kan maar op één manier in de wandcontactdoos. Twijfel je? Vraag dan een erkend installateur om advies
voordat je de kookplaat aansluit. Een verkeerde manier van aansluiten kan leiden tot een stroomstoring of defect
apparaat.

Afzuigkap
Je schaft zelf een recirculatiekap aan of een motorloze afzuigkap met afsluitklep. Wij adviseren om te kiezen voor een recirculatiekap omdat dit beter samen gaat met het ventilatiesysteem. Dit is een afzuigkap met een actieve koolstoffilter. De kookdamp wordt aangezogen en de geuren worden geneutraliseerd. De schone lucht wordt daarna weer terug de keuken in geblazen. Voor deze afzuigkap is geen afvoerkanaal nodig. Kies je voor een motorloze afzuigkap met een klep, dan verwijder je het aanwezige ventiel en sluit je het kanaal van de afzuigkap aan op het ventilatieventiel. Hieronder zie je om welk ventiel het gaat.

Een extra (klep)kastje boven de recirculatiekap is mogelijk. Hiervoor betaal je een eenmalige bijdrage
van €149. Dat is inclusief het ophangen van het kastje. Je kunt dit aanvragen door het klusformulier in te vullen.

Vaatwasseraansluiting
Wil je een vaatwasser plaatsen? De elektra en de wateraan- en afvoer voor de aansluiting zitten achter het schaamschot in het gootsteenkastje. In overleg met jou maakt een vakman bij de huuringang een gat in de plint om de slangen aan te sluiten op de vaatwasser. Een vaatwasser schaf je zelf aan. Wil je de vaatwasser in het keukenblok verwerken? Dit kan alleen met een smalle vaatwasser van 45 cm. Het keukenkastje zelf is 50 cm breed. De vakman van Nijestee verwijdert dan één van de kastjes. Ook plaatst hij aan het uiteinde van het aanrechtblad een steunwand en past hij de plint aan. Je betaalt hiervoor een eenmalige bijdrage van € 165. Let op: Het verwijderde kastje moet bewaard blijven.

Je kunt er ook voor kiezen het aanrechtblad te verlengen en daaronder, naast het keukenblok, de vaatwasser te
plaatsen. Wij plaatsen dan tegen meerprijs een verlengd aanrechtblad en een steunwand. Ook leveren wij een frontje voor je inbouwvaatwasser, het plaatsen doe je zelf. Voor het frontje betaal je € 65,00.

Verlengd aanrechtblad
Een verlengd aanrechtblad is mogelijk. Als de vakman het plaatst kost dit € 3,25 per cm. Plaats je het zelf, dan bestel je het blad bij Nijestee voor € 2,50 per cm. Voor een verlengd aanrechtblad is vaak ook een steunwand nodig, aan het uiteinde van het aanrechtblad. Het plaatsen van een steunwand door Nijestee kost eenmalig € 95. Plaats je het zelf dan bestel je de steunwand bij Nijestee voor € 59. Nijestee kan ook een uitsparing maken in het verlengde aan rechtblad voor de elektrische kookplaat. Dit aanrechtblad kost € 3,75 per cm.

WAND- EN PLAFONDAFWERKING
De wanden zijn behangklaar. Dit betekent dat de wanden niet glad genoeg zijn om te sauzen maar wel om te
behangen. In de praktijk betekent dit dat je kleine oneffenheden op de wanden kunt tegenkomen. Hier kun
je prima overheen behangen. We adviseren de wanden licht op te schuren voordat je gaat behangen.

De wanden bestaan uit verschillende materialen. In de overgang van de verschillende materialen kunnen
droogtescheuren ontstaan, dit noemen we krimpscheuren. Deze krimpscheuren kunnen geen kwaad. Als je een wand saust of stuukt kun je na een tijdje deze scheuren gaan zien. Daarom raden we aan om de wanden te behangen met glasvezelbehang of renovlies. Zorg voordat je gaat behangen voor een goede voorstrijk op de wanden. Zo hecht het behang beter. De plafonds zijn gespackt met een witte korrelige structuur.

VLOERAFWERKING
Je koopt zelf een vloer. Voor een goede werking van de vloerverwarming is een juiste vloer erg belangrijk. Kies een vloer die geschikt is voor vloerverwarming (weerstand: maximale Rc-waarde van 0,1 K/M per m2). Laat je goed informeren door een specialist. Kies voor een (onder)vloer die leefgeluiden dempt. Voor een goede geluidsisolatie is een ondervloer nodig met een minimale geluidsdemping van 10db. Wil je plavuizen of een vinylvloer? Dit is alleen toegestaan in de woningen op de begane grond. Vraag naar de voorwaarden. Houd rekening met elkaar.

BOREN IN DE VLOER OF WANDEN
In de wanden zitten veel leidingen. Boor daarom zo weinig mogelijk in wanden. Je mag wel in de wanden boren voor het ophangen van gordijnen. Gebruik een leidingzoeker voordat je gaat boren. Door de vloer lopen buizen van de vloerverwarming. Voorkom lekkages en boor of spijker niet in de vloer.

RAMEN EN DEUREN
De ramen hebben een draai- en een kiepstand. De voordeur en de terrasdeur hebben een driepuntssluiting voor een betere beveiliging. Let op: in de voordeur zit gecoat veiligheidsglas. In verband met garantie is het niet
toegestaan hier folie op te plakken.

VERWARMING EN WARM WATER
Jouw woning heeft een afleverset (warmtewisselaar, zie afbeelding hieronder) van WarmteStad in de installatieruimte in de woning. Deze afleverset verwarmt het water van de vloerverwarming. Ook zorgt het voor warm water in de douche en keuken. De afleverset is aangesloten op het warmtenet. Energieleverancier WarmteStad pompt de warmte door ondergrondse leidingen naar jouw woning.

Je kunt geen eigen warmteleverancier kiezen. Het voorschotbedrag is geschat op €70 per maand. Let op: dit is een schatting op basis van gegevens over het jaar 2021. Het bedrag kan dus in de praktijk hoger of lager uitvallen. Het voorschot is exclusief elektriciteit en water. Je kiest zelf een leverancier voor elektra. Water sluit je af bij Waterbedrijf Groningen.

In de badkamer hangt een elektrische designradiator voorzien van een thermostaat.

Download hier de folder 'Verwarming in woongebouw Dierenriemstraat' van WarmteStad

SCHONE LUCHT IN HUIS DOOR HET VENTILATIESYSTEEM
Slimme meters meten de kwaliteit van de lucht (zoals CO2-gehalte en luchtvochtigheid) in de woning. Deze meters vind je in de woonkamer en de grote slaapkamer. Deze bepalen automatisch hoeveel ventilatie nodig is. Als de kwaliteit van de lucht niet goed is, gaat het systeem automatisch op een hogere stand ventileren.

De ventilatiebox zorgt voor de afzuiging van vuile lucht via de afzuigpunten in de keuken, badkamer en toilet. De ventilatie in de woonkamer en slaapkamer wordt geregeld door CO2-sensoren. De badkamer heeft een vochtsensor gekoppeld aan de ventilatiebox. Je vindt de ventilatiebox in de installatieruimte. Daarnaast kun je de ventilatie zelf ook hoger zetten, als je bijvoorbeeld aan het koken of douchen bent. Je bedient de ventilatie met een schakelaar in de woonkamer. Ook kun je de gevelroosters boven de raamkozijnen in de slaapkamers zelf bedienen voor extra schone lucht.

WASMACHINE EN DROGER
De aansluiting voor de wasmachine en condensdroger (zie afbeelding hieronder) zit in de installatieruimte. De
condensdroger plaats je op de wasmachine en mag een maximaal vermogen hebben van 3500 Watt. De apparaten zitten op een aparte groep en zijn tegelijk te gebruiken.

ROOKMELDER
Aan het plafond in de hal zit een rookmelder. Deze is aangesloten op elektra. Valt de stroom uit? Dan schakelt deze automatisch over op de batterij. Is de batterij leeg? Dan piept de rookmelder 1 keer per minuut. Je vervangt
zelf de batterij. Bij oplevering van de woning heeft de rook- melder een stofkap. Verwijder deze stofkap pas als je in de woning gaat wonen.

ZONNEPANELEN EN OMVORMER
Er liggen zonnepanelen op het dak van het woongebouw. 6 of 7 zijn aangesloten op jouw woning. Elke zonnepaneel heeft een micro-omvormer op het dak. De omvormer is aangesloten op jouw meterkast. De omvormer zet zonne-energie van de zonnepanelen om in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt aan jouw woning geleverd. Hierdoor bespaar je op jouw energierekening. Wanneer je niets verbruikt wordt de elektriciteit terug geleverd aan jouw energieleverancier.

Voor elektra kies je zelf een energieleverancier. Als bewoner geef je zelf aan de leverancier door dat jouw
woning zonnepanelen heeft. De energieleverancier stelt jouw voorschotbedrag vast. Controleer elk kwartaal de
opbrengsten via jouw energieleverancier. In de meterkast zit een schermpje (zie afbeelding hieronder) waarop je de teruggavestand van de elektriciteit kunt zien. Controleer hiermee ook of de zonnepanelen aan staan.

METERKAST
In de meterkast zit:
•de elektrameter;
•de watermeter;
•de hoofdschakelaar;
•de groepenkast en de kaart met uitleg over de
verschillende groepen;
•de plattegrond van de woning. Hierop zie je welke installaties in de woning zitten en waar je deze kunt vinden;
•de QR-code, die leidt tot de digitale versie van deze folder en de installatiehandleidingen.
Heb je problemen of vragen? Meld het ons viainfo@nijestee.nl, telefonisch via (050) 853 35 33 of stuur een WhatsApp-bericht naar 06-12 35 85 14.

INSTALLATIEPLATTEGRONDEN
Hier vind je de plattegronden van alle installaties in je woning:

Type C

Type D

Type F

Type G

VIDEOFOON
De woning heeft een videofoon in de woonkamer. Hiermee zie je wie aanbelt en kun je de deur voor bezoek openen. Je ziet alleen iemand voor de entree staan als er wordt aangebeld. Als er niemand aanbelt is het scherm zwart. BELANGRIJK: om storingen aan de videofooninstallatie te voorkomen, mag je de videofoon niet van de muur halen.

BADKAMER
Wil je een douchescherm of gordijn plaatsen? Bevestig deze aan de wanden. Boor niet in de tegels maar in de voegen.

TOILET
Heb je problemen met de riolering? Neem dan rechtstreeks contact op met de firma Van der Velden via (050) 317 1100.

TELEFOON, TELEVISIE EN INTERNET
De woning heeft een glasvezel- en een CAI-aansluiting. Je regelt tv, internet en telefonie zelf. Je kunt via de glasvezelaansluiting van KPN uit meerdere aanbieders kiezen. De CAI-aansluiting is van Ziggo. De woonkamer en de (grootste) slaapkamer hebben een CAI-aansluiting. De aansluit- en abonnementskosten zijn voor eigen
rekening. De provider komt langs voor de aansluiting en zorgt voor signaal en verbinding met de binneninstallatie. Nijestee is hierin geen partij.

ALGEMEEN

LIFT
De lift zit in de centrale hal. De afmeting van de lift is 210cm lang, 110cm breed en 240cm hoog. Voor de doorgang moet je rekening houden met maximaal 90cm deurbreedte en 230cm deurhoogte. We timmeren de binnenkant van de lift tijdens de verhuizing tijdelijk af. Hierdoor kunnen de afmetingen iets afwijken. Zorg dat je hier rekening mee houdt als je gaat verhuizen. Heeft de lift een storing? Meld dit telefonisch bij Kone via (0900) 225 55 66. In de lift zelf zit een noodknop die je in geval van een storing in kunt drukken.

VERLICHTING
Bij de voordeur is een buitenlamp geplaatst. De entree, de gangen en het parkeerterrein zijn voorzien van
ledverlichting. De balkons en terrassen hebben een buitenlamp die je bedient met een schakelaar in de woning.
Meld het bij Nijestee als er een lamp stuk is, via info@nijestee.nl,  via (050) 853 35 33 of stuur een WhatsApp-bericht naar 06-12 35 85 14.

ZONWERING
Nijestee plaatst geen zonwering. Wel is er zonwerend glas geplaatst in het kozijn in de woonkamer. Aan het plaatsen van zonwering zijn specifieke voorwaarden verbonden. Wil je zonwering? Neem dan contact op met Nijestee om de mogelijkheden te bespreken.

BUURTBEHEER
In het woongebouw is buurtbeheerder Erwin de Vries actief. Hij loopt regelmatig rondes door het gebouw en houdt toezicht op zaken die te maken hebben met schoonmaak, onderhoud en veiligheid. Zo controleert Erwin of vluchtwegen in het gebouw toegankelijk zijn en hoe het staat met de hygiëne in de gemeenschappelijke ruimten.

Heb je een vraag of opmerking voor Erwin? Neem dan op maandag tot en met donderdag contact met hem op via (050) 853 37 04 of woonzaken@nijestee.nl.

SCHOONMAAK
Schoonmaakbedrijf Effektief maakt de algemene ruimten schoon volgens een schoonmaakrooster. Het rooster vind je in het publicatiebord in de centrale entree. Ook wassen zij de ramen van de centrale entrees. Je eigen ramen en de galerij voor je eigen woning maak je zelf schoon.

NIJESTEE BIEDT RUIMTE
Nijestee biedt graag ruimte aan huurders die zorg nodig hebben. We werken in dit woongebouw samen met
Cosis. We reserveerden voor hen 2 woningen, verspreid over het woongebouw. In deze woningen woont 1 persoon die begeleiding krijgt om zelfstandig te wonen.

HUISDIEREN
Huisdieren zijn toegestaan. Uiteraard zorg je er zelf voor dat ze geen overlast veroorzaken. Het is niet toegestaan om een kattenluik in de deur te plaatsen. 

SLEUTELS
Je ontvangt 6 sleutels die passen op de voordeur en de berging. Ook krijg je 3 tags om de algemene toegangsdeur te openen. Als je een parkeerplaats huurt, ontvang je een sleutel voor het slot van een parkeerbeugel.

BUITEN

BERGINGEN
Elke woning heeft een eigen berging op de begane grond. De berging is te bereiken via één van de toegangsdeuren aan de achterkant van het gebouw. De berging heeft geen stopcontact, maar wel een lamp met bewegingssensor.

GROEN
We besteden rond het woongebouw aandacht aan groen met afwisselende beplanting. Aan de kant van de balkons komen verschillende bomen tussen de parkeervakken. Ook worden de parkeervakken omringd door beukenhagen. Nijestee onderhoudt de hagen en het groen op een vast moment in het jaar. Tussen het woongebouw en de school zit een groenstrook die in beheer is van de gemeente. In het voorjaar van 2022 wordt deze strook deels gesnoeid.

PARKEERPLAATS HUREN
Als bewoner kun je een parkeerplaats huren naast het woongebouw voor € 40 per maand. Wil je een parkeerplaats huren? Stuur een e-mail naar vrijesectorhuur@nijestee.nl. De gemeente verleent geen vergunning voor het parkeren op de openbare weg.

ONDERGRONDSE VUILCONTAINER
Je kunt je huisvuil kwijt in de ondergrondse vuilcontainers aan de Grote Beerstraat. Je opent deze containers met een huisvuilpas van de gemeente Groningen. Nijestee deelt deze passen uit tijdens de sleuteluitgifte.

STALLEN FIETSEN
Fietsen stal je in de eigen berging. Het is niet de bedoeling dat fietsen op het terrein worden geplaatst. In de buurt van de algemene ingang komen fietsbeugels voor bezoekers.

EXTRA INFORMATIE

Download

Gebruikershandleiding installaties Dierenriemstraat Grote Beerstraat.pdf